Arbust sau arbore de climat subtropical, este caracteristic bazinului mediteraneean, unde este intalnit atat in stare spontana cat si cultivat. Cununa din frunze de dafin este simbolul invingatorului, al gloriei si cinstei. Legenda spune ca zeul Apollo, dupa ce a omorat balaurul Python, s-a intors la Delfi ca invingator purtand o cununa din frunzele acestei plante. Cuvantul bacalaureat provine din "bacalaureatus" = baca laurea, care inseamna mugur sau baca de laur, adica fructul de dafin.
Frunzele Dafinului sunt oval-eliptice, cu margine dreapta sau usor ondulata, au durata mare de viata (2-3 ani) si contin uleiuri eterice cu proprietati terapeutice si aromatizante. Fructele sale, la maturitate negre, de forma unei masline, au si ele un continut mare de uleiuri eterice si substante grase.
Frunzele sunt foarte apreciate in calitate de condiment. Se prelucreaza prin uscare si se folosesc in arta culinara, in condimentarea si aromatizarea diverselor mancaruri (preparate cu sos marinat), cu adjuvant in industria conservelor de carne si peste, la fabricarea otetului si lichiorurilor, etc.
Se pot folosi atat frunzele dafinului salbatic cat si cele provenite de la arbustul de cultura.
Eu am primit de la cineva un pui mic care deja e un copac mare si are pui, i-ti dau si tie daca vrei. Eu il tin intr-un balcon inchis.
poti cumpara un dafin din hornbach 30 lei
gasesti pui de dafin cam de 20-25 cm la bricostore la un pret f bun de 12 lei...succes.