Palmierul oleaginos (Elaeis guinensis si Elaeis melanococcd) este un arbore care creste in Africa Centrala si in alte tari din zonele tropicale. Acest palmier cu trunchiul drept, neramificat poarta in varf o coroana bogata de frunze palmate. Fructele sale ating dimensiuni destul de mari si sunt foarte bogate in grasimi, in interiorul acestor fructe se gasesc samburi, inchisi intr-o coaja lemnoasa.
Raportul dintre partea carnoasa, invelisul samburelui si miez (fata de greutatea totala a fructului) variaza astfel: partea carnoasa reprezinta 23-70%; invelisul lemnos - 15-60% si miezul - 10-30%. Continutul in grasime al pulpei fructului variaza intre 45 si 65%. A) Uleiul extras din pulpa fructului este diferit din punctul de vedere al compozitiei chimice fata de cel obtinut din miezul samburelui.
Uleiul care provine din pulpa fructului se obtine prin presare la rece si prezinta gust si miros placut, insa dupa extractie poseda o aciditate mare, care in timpul depozitarii creste neintrerupt pana la 50%. In Africa, uleiul obtinut de la acest palmier este intrebuintat in alimentatie, iar in tarile europene se utilizeaza in industria sapunului si la fabricarea lumanarilor.
Untul de samburi de palmier oleaginos se extrage din samburii fructului acestui palmier, prin presare sau extractie cu solventi si apoi, prin rafinarea produsului extras sau presat. Miezul samburelui separat de invelisul lemnos contine 40-55% grasime, care se deosebeste de uleiul extras din pulpa fructului printr-o cantitate insemnata de acizi volatili. Uleiul proaspat obtinut din miezul samburelui de palmier aseamana la consistenta cu untul de vaca topit si devine masa solida la temperatura de 15-20°C. El are o culoare galbuie si un gust placut de nuca, insa prin pastrare indelungata se scindeaza repede si capata un gust intepator.
Uleiul de samburi de palmier se intrebuinteaza pe cale industriala la fabricarea sapunului si a lumanarilor.