plante si flori
Home Login Contact

Phoenix dactylifera - Curmalul

Cultivare si ingrijire - 5 comentarii

curmalul - phoenix dactylifera

Apartine grupului palmierilor si provine din regiuni subtropicale ale globului (Nordul Africii, insulele Canare pana in Vestul Asiei) si este cultivat in plantatie, din timpurile cele mai vechi. Este copacul caracteristic oazelor arabe, denumit si "regele oazelor" care isi umezeste picioarele in apa si isi ridica spre cerul arzator capul. In patria de origine atinge dimensiuni impresionante.

Trunchiurile, inalte de 15-20 m, neramificate sunt invelite intr-o retea de fibre si poarta in varf un manunchi e frunze penate de pana la 3m lungime. In conditii de apartament nu ajunge sa formeze trunchi. Florile masculine si feminine sunt plasate pe indivizi diferiti. Fructele asemanatoare prunelor au un continut ridicat de zaharuri si constituie principalul aliment pentru diverse populatii indigene. Utilitate au si celelalte parti ale plantei (lemnul, frunzele, fibrele).

Curmalul, si in general palmierii, sunt plante relativ usor de cultivat daca se tine seama de cateva aspecte esentiale: plantele au nevoie de un substat poros, fibros, bine drenat; daca apa stagneaza in sol, ele se ingalbenesc si mor; administrarea apei se face constant, in perioada de vegetatie (primavara - vara) se uda din abundenta, mai ales daca plantele sunt tinute in gradina, in aer liber. Iarna cantitatea de apa va fi mai putina; radacinile nu trebuie sa fie ranite, taiate sau sa sufere din lipsa apei; in perioada de iarna, temperatura si luminozitatea se vor reduce corelat cu administrarea redusa a apei.

In perioada de vegetatie temperatura va fi mentinuta peste 20sC iar iarna 15-16sC; de asemenea, in aceasta perioada lumina trebuie sa fie suficienta; plantele mari se pot scoate vara in gradina in plin soare. In apartament pot fi tinute in lumina difuza; necesita o buna aerisire, dar nu vor fi expuse curentilor de aer mai ales cu diferente mari de temperatura; praful trebuie indepartat prin pulverizarea apei pe frunze. Daca doresti sa cresti in apartament acesta planta si nu ai posibilitate asa o cumperi, incearca sa o obtii din seminte. Pot fi folosite seminte aduse direct din patria de origine. Ele trebuie sa fie proaspete deoarece pe masura trecerii timpului germineza mai greu. Pentru ca invelisul semintelor este dur, inainte de semanat se tin 1 - 3 zile in apa calda (35-40sC).

Se folsoesc ghivece mici in care se pune o singura samanta. Amestecul de pamant pentru semanat contine pamant de frunze de foioase (2 parti) si pamant de brazde de iarba (1 parte) cu putin nisip. Semintele vor fi bine acoperite cu un strat de pamant. Ghivecele se plaseaza in locuri calde si umede (25 - 30s C si se mentine solul umed) pana la prima transplantare. In aceste conditii semintele incoltesc dupa 25 - 45 zile. Dupa ce au rasarit plantele lumina trebuie sa fie suficienta, altfel plantele se alungesc si se decoloreaza.

Primele frunze sunt intregi (in primii 2 - 3 ani de viata) apoi se desfac si capata aspectul matur. Cand plantutele au 2 - 3 frunze si radacinile au inceput sa iasa din ghiveci prin orificiul de scurgere se va realiza prima transplantare. In primii 3 ani transplantarea se face anual, de obicei primavara, apoi la interval de 2 - 3 ani sau mai mult. Se aleg vase proportionale cu dimensiunile plantelor. Pe masura cresterii plantei, in compozitia amestecului de pamant se va adauga turba.

Plantele se scot cu atentie din ghiveci pentru a nu rani radacinile. Adancimea de plantare se mentine aceeasi, baza tulpinii trrebuie sa fie la suprafata solului. In cazul in care planta e mare, se inlocuieste doar stratul de pamant de la suprafata. Pentru completarea hranei se pot administra ingrasaminte, in perioada de vegetatie (primavara - vara), la interval de 2 - 3 saptamni (solutii nutritive).

Poze cu: phoenix dactylifera

phoenix dactylifera 1 - curmalulphoenix dactylifera 2 - curmalulphoenix dactylifera 3 - curmalulphoenix dactylifera 4 - curmalulphoenix dactylifera 5 - curmalul

Plante din aceeasi categorie: exotice

../plante-si-flori/photos/exotice/cocos-nucifera-9311931.jpg
cocos nucifera
../plante-si-flori/photos/exotice/ananas-sativus-4428907.jpg
ananas sativus
../plante-si-flori/photos/exotice/elaeis-guinensis-6993659.jpg
elaeis guinensis
../plante-si-flori/photos/exotice/yucca-5365744.jpg
yucca de gradina
../plante-si-flori/photos/exotice/punica-granatum-4933965.jpg
punica granatum
../plante-si-flori/photos/exotice/ceratonia-siliqua-4105974.jpg
ceratonia siliqua
../plante-si-flori/photos/exotice/actinidia-chinesis-6482363.jpg
actinidia chinesis
../plante-si-flori/photos/exotice/phoenix-dactylifera-8461964.jpg
phoenix dactylifera
../plante-si-flori/photos/exotice/musa-paradisiaca-sapientum-3044156.jpg
musa paradisiaca-sapientum
../plante-si-flori/photos/exotice/kalmia-latifolia-6273518.jpg
kalmia latifolia
Mai multe

Comentarii: Adauga

falcusan maria

buna,am un curmal pe care l-am primit cadou de logodna in urma cu 3 ani.avea vre-o 4-5 frunze,dar de doi ani incoace,a inceput sa faca frunze lungi,firave si deschise la culoare,care se indoaie usor si se rup. Care sa fie cauza? eu il tin langa geam,are lumina suficienta...De udat il ud... cred ca prea mult,si spun asta pentruca uneori,observ pe pamantul proaspat vudat niste animalute mici,gen purici. Ce sa fac pentru a nu-l pierde? Este un cadou si are pt mine valoare sentimentala.Va rog din suflet sa ma ajutati.Va multumesc anticipat si va respect. Maria

Raspunde
Claudiu a raspuns

schimba complet pamintul , eventual spala si radacina deoarece "animalutele alea mici" o distruge(nu folosi pamint de culoare neagra din florarii),incearca sa uzi de 2 ori pe saptamina si nu pune multa apa.bafta

costi_ineu a raspuns

incearca sa-l stropesti prin pulverizare cu un insecticid

costi_ineu a raspuns

am sa ma conving personal de sfaturile din articol .sper sa obtin rezultate

dany

salut!Aceste plante le tin in casa.As vrea sa stiu daca se pot transplanta ca deja a iesit radacinile prin orificiul de scurgere.trebuie neaparat primavara?astept raspuns cat mai repede.multumesc

Raspunde