elixir.ro
Home Login Contact

Amerindienii, invataturi spirituale ale pieilor rosii


Un cercetator atent descopera in mitologia pieilor rosii nenumarate puncte commune cu marile traditii spirituale ale lumii ezoterice de la Kabala sau astrologie la filozofia Samkia - filofofia ciclurilor si ritmurilor naturale ale vietii. (Unde s-au intalnit oare acestea cu pieile rosii?)

Ca si la egipteni, sumerieni etc "vazuti de jos ei alcatuiesc in mitologia amerindienilor de nord, constelatia pleiadei" M.G. Andrei - in lucrarea "Pieile rosii". Chiar si numele dat anumitor constelatii este foarte asemanator cu cel al marilor traditii: Constelatia Dragonului - "Sarpele cel mare". Pentru Luceafar ei au "Steaua ce lumineaza dimineata". Despre aceasta ei spun: "Si cine o va vedea, va vedea mai mult caci de acolo vine intelepciunea". Calea Lactee, Carul Mare, Carul Mic, Steaua Polara aveau de asemenea valori mistice.

Ca si la balcanici sau europeni bufnita era vestitorul mortii. Simbolul arborelui, ca si la balcanici ori evrei in arborele sefirotic, indieni, se regaseste in mitul arborelui inalt care atingea cerul si pe care vanatorul curios (doritor de cunoastere) la urcat ramanand in "preeriile albastre din taramul cerului" - deci paradis. Urcusul semnificand dorinta spre inalt ca si la arborele sefirotelor, urcusul initiatic si dobandirea perfectiunii, a paradisului. Spatiul, stihiile, punctele cardinale "marea cruce a celor Doua Drumuri" aveau semnificatii deosebite. Rasaritul dadea pace si lumina, miazaziua caldura, apusul ploaie (fiintele de tunet) iar miazanoaptea "cu vanturile ei reci, voiciune si rabdare". De la sud la nord este primul drum al vietii firesti pana cand omul ajunge la pletele albe (symbol al maturitatii si intelepciunii). Apoi el urmeaza calea spirituala a soarelui de la est la vest. De la rasarit "izvorul luminii si intelegerii", ajuns la apus, omul intelege ca viata nu e a lui si o da vietii, ca, carnea nu e a lui si o da pamantului.

Formele geometrice aveau de asemenea un character profound esoteric care revelau insasi natura lucrurilor, care ducea la esenta, epuizand misterul manifestarii asupra creatiei, triunghiul, spirala, cercul etc. Spre exemplu indienii cunosc ca "tot ce face Puterea Universala este facut in cerc. Cercul este rotund si am auzit ca Pamantul este rotund. La fel sunt si stelele. Vantul, cand puterea sa este cea mai mare (tornade sau spirale de vant) se roteste in cerc. Pasarile isi fac cuiburi rotunde caci religia lor este aceeasi cu a noastra. Chiar si anotimpurile alcatuiesc un mare cerc cand din nou se intorc unde fusesera, viata omului e un cerc de la copilarie la copilarie si tot asa e in oricare lucru in care se misca Puterea" - lucrarea "Marea Viziune" transcrisa de Jon G. Neihard.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

scabiosa-sipica
arabis-gascarita
echinocactus-echinocactus
notocactus-notocactus
maranta-maranta
matthiola-mixandra
nerine-nerine
crossandra-crosandra