elixir.ro
Home Login Contact

Zen-ul se bazeaza in totalitate pe meditatie


Zenul s-a nascut in China si a fost adus din india de catre inteleptul Boddhidharma, secolul VI dC. Acesta vroia "o transmitere directa vie, a intelepciunii; nici o dependnta fata de litera moarta; constientizarea permanenta a existentei lui Dumnezeu in manifestare, contemplarea propriei natruri Divine si realizarea starii de Budha." Decizia sa a fost luata din cauza degenerarii scolastice a budismului in India. Boddhidharma a petrecut multi ani in China meditand constant in postura lui Budha. Dupa 9 ani de meditatie neintrerupta el realizeaza adevarul ultim fiind transmitatorul acestuia noilar sai discipoli. Metoda sa originala consta in faptul ca invatatura lui era lipsita de cuvinte iar cand acestea existau scopul lor era sa blocheze mintea discipolului luand nastere celebrele Koan-uri Zen.

Aceasta cale spirituala ce se bazeaza pe meditatie si postura, fara o invatatura scrisa a fost dusa in sec. al XII-lea de maestrul Dogen in Japonia unde ea devine Zen. Termenul de zen provine chinezescul ch`an care este preluat din termenul sanscrit dhiana (meditatie). Maestrul Dogen obisnuia sa spuna: "Trezirea se obtine prin practica

Astfel trezirea nu are limite.

Practica provine din trezire,

Astfel practica nu are inceput."

Scopul invataturii zen este acela de a atinge iluminarea care desemneaza desavarsirea evolutiei spirituale. Zenul se bazeaza in totalitate pe meditatie si nu vede sensul altor concepte sau modalitati decat acelea legate de cautarea interioara.

"Cand esti asezat in meditatie, imaginile-ganduri incep sa se ridice ca niste bule aparand la suprafata constiintei. Daca te concentrezi asupra temei meditatiei, asupra respiratiei, incet incet gandurile dispar, problemele vor fi eliminate, se atinge un calm profund, impuritatile dispar ca si cand te-ai imbaia intr-o apa vie care spala si duce murdariile. Te regasesti, te descoperi inveti sa constientizezi reactiile puerile ale ego-ului si rolul pe care il joci in manifestare. Devii mult mai profund, mai limpede, mai hotarat, mai fericit. Esti singur impreuna cu ceilalti"




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

chrysanthemum-crizantema
aloe-sabur
zinnia-carciumarese
allium-ceapa-ornamentala
sansevieria-limba-soacrei
kalmia-latifolia-dafinul
portulaca-floarea-de-piatra
abronia-abronia