plante si flori
Home Login Contact

Sinningia - Gloxinia

Cultivare si ingrijire - 5 comentarii

gloxinia - sinningia

Originare din Brazilia (aproximativ 20 specii cuprinde acest gen), sunt cunoscute mai mult prin hibrizii lor, proveniti in majoritate din spesia Sinningia speciosa. Sunt plante erbacee cu crestere in forma de tufa joasa, cu frunze mari oval-lanceolate, cu marginile neregulat dintate si ondulate, nervurile pronuntate, de culoare verde catifelata. Florile, sustinute de pedunculi lungi, sunt mari, in forma de clopot ce priveste in sus, cu petale in partea superioara sub forma unor lobi in numar de 5. Culorile predominante ale florilor sunt roz, rosu, violet in combunatie cu alb curat sau galbui. Mai rar se intalnesc cele cu flori albastre sau bleu si galbui si albe curat. Sunt, de asemenea, relativ rare soiurile unicolore.

Gloxiniile sunt plante tuberoase, care vegeteaza primavara si vara. La sfarsitul lui septembrie, frinzele si lujerii mor, iar tuberculii se stratifica in nisip sau se introduc impreuna cu ghivecele intr-un loc intunecos si uscat. Temperatura optima pentru perioada de odihna este de 10-12oC. Vom readuce plantele la lumina pe la jumatatea lunii februarie pentru ca la inceputul lunii martie sa reintre in vegetatie. Mai inainte, insa, vom desprinde usor pamantul de tuberculii pe care-i vom planta, nu prea adanc, direct in ghivece de 14 cm diametru. Ghivecele vor trebui sa fie mai joase si largi.

O putem inmulti si prin butasi de frunze, intregi sau portiuni. Vom alege in acest scop, frunzele maturizate luate de la tufele aproape de inflorire (cam la sfarsitul lunii aprilie si, mai tarziu, in decursul intregii veri). Frunzele, destinate butasitului, se taie cu un petiol de 1 cm (nu mai mare deoarece putrezeste) si se infig in nisip, in conditii de temperatura de aproximativ 24-25oC. Dupa cca 20-25 de zile, la capatul lastarului incepe sa se formeze un tubercul mic. In acest moment vom transplanta frunza intr-un pamant usor. Catre toamna, vom obtine un tubercul mare.

Un amestec de pamant potrivit pentru inradacinarea frunzelor de Gloxinia este: pamant de frunze, turba si nisip. De asemenea, se pot inmulti prin sectionarea tuberculilor, dupa ce acestia au fost, mai intai, fortati, pentru a se putea observa bine mugurii.

Mai folosita este, insa, inmultirea prin seminte. Semanarea se face primavara timpuriu, intr-un amestec de 20% turba rosie maruntita, 50% pamant de frunze, 15% mranita (bine putrezita) si 15% nisip. Temperatura de cca 22oC. Se acopera cu sticla, care, indata ce semintele rasar, se indeparteaza. Cand plantele au 1-2 frunze, cam la 1-1 ½ luna de la semanat, se face primul repicat la distanta de 2/2 cm, in acelasi amestec de pamant. Dupa inca doua repicari, care se vor face la distante de respectiv ¾ si 5/6 cm, la 20-24 zile dupa ultimul repicat, gloziniile se trec la ghivece de 7 cm intr-un amestec de 50% turba rosie, 50% pamant de frunze cu adaos de nisip. Se va mai face un schimb sau doua la ghivece de 10-12 cm diamtru.

Gloxiniile, mai mult ca alte plante, sunt exigente in ceea ce priveste ingrasamintele care se vor aplica din 14 in 14 zile. In timpul infloririi, plantele se vor uda abundent, dar nu in exces si se adapostesc de razele puternice ale soarelui. Nu se vor pulveriza deoarece atat florile cat si frunzele se pateaza. Gloxinia pretinde aerisiri dese, dar facute cu atentie, cu grija de a o feri de curentii de aer. Gloxinia este o planta care dureaza multi ani, tuberculii ei atingand dimensiuni mari. Si in legatura cu acesta, cu cat tuberculul este mai mare cu atat inflorescenta este mai bogata.

Poze cu: sinningia

sinningia 1 - gloxiniasinningia 2 - gloxiniasinningia 3 - gloxiniasinningia 4 - gloxiniasinningia 5 - gloxinia

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/exacum-3574889.jpg
exacum
../plante-si-flori/photos/apartament/sansevieria-7175032.jpg
sansevieria
../plante-si-flori/photos/apartament/pilea-2782251.jpg
pilea
../plante-si-flori/photos/apartament/ficus-3565272.jpg
ficus
../plante-si-flori/photos/apartament/sinningia-9700227.jpg
sinningia
../plante-si-flori/photos/apartament/caladium-3280506.jpg
caladium
../plante-si-flori/photos/apartament/clivia-1298033.jpg
clivia
../plante-si-flori/photos/apartament/aeschynanthus-8071895.jpg
aeschynanthus
../plante-si-flori/photos/apartament/setcreasea-9305644.jpg
setcreasea
../plante-si-flori/photos/apartament/alocasia-1475197.jpg
alocasia
Mai multe

Comentarii: Adauga

NADIA

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am cateva ghivece cu Gloxinia. Nu stiu cum sa procedez cu ele dupa perioada de inflorire: daca trebuie sa le ud, cat sa le ud, daca trebuie taiate frunzele, fiindca sunt cam multe. Am observat la alte persoane ca ele infloresc de 2-3 ori pe an. Va multumesc pentr timpul acordat.

Raspunde
elizavlad39 @yahoo.com

care sunt cauzele stoparii infloritului? si de ce boli poate fi atacata?

Raspunde
a raspuns

stoparea infloririi este din cauza camerii întunecate sau camera sece.

clo

Gloxinia mea a incheiat inflorirea. Frunzele, datorita ingrasamintelor au crescut f. mari si au continuat cresterea si dupa inflorire. Acum au 17cm cu 30cm- numai limbul are 23 cu 17cm-cele de la baza De la locul de prinderea a fostelor flori sau format noi lastari. Ce sa fac acum mai ales ca ghiveciul este mic cu putin pamant?

Raspunde
neli

frunzele gloxiniilor se rasucesc si se pateazacu onuanta maro,le tratez cu insecticid lichid dar degeaba,sit afectati si bobocii,ce trebuie sa fac .

Raspunde