Originara din regiunile temperate ale Americii de Sud, cuprinde cca 120 specii. Sunt plante erbacee sufrutescente sau frutescente. Calceolaria este o planta bienala, cu tulpini de la 30 la 60 cm inaltime, erecte, ramificate si frunze in rozeta ovala, mari, paroase si moi.
Este o planta apreciata atat pentru forma curioasa a florilor asemanatoare unui portmoneu, cat si pentru coloritul lor cald si variat: alb, galben, rosu-purpuriu, violet sau patate ca balana tibrului, uniculore sau punctate. Corola neregulata prezinta doua diviziuni: cea superioara mai scurta decat caliciul si cea inferioara, atarnanda, de forma unei pungi ovale, umflate.
Sezonul lor de inflorire cuprinde perioada aprilie-iunie. In cadrul acestei specii, s-au remarcat soiurile: Grandiflora, Grandiflora Pumila Compacta, Multiflora nana.
Se inmulteste prin seminte. Se seamana in cutii bine drenate, intr-un amestec de pamant de padure foarte nisipos si pana la rasarire se tin umede si umbrite in sere sau rasadnite. Dupa 14 zile d la rasarire, efectuam primul repicat al rasadnitei, iar dupa 4 saptamani, pe al doilea, in cutii, la 4-7 cm distanta. Se vor tine in locuri semiumbroase si aerisite. Cand rasadul s-a dezvoltat, il plantam in ghivece intr-un amestec cu 2/3 pamant de padure, 1/3 pamant de frunze, nisip si faina de oase.
Se va ierna in sere reci, 3-6 oC, bine aerisite (dar fara curenti), aproape de geam sau in rasadnite. Udatul se face moderat, avand grija sa nu udam frunzele care putrezesc foarte usor.