elixir.ro
Home Login Contact

Silvoterapia – terapia cu ajutorul padurii


Silvoterapia este o practica terapeutica straveche si consta in a realiza diferite exercitii fizice in padure, de la jogging si mersul pe bicicleta pana la plimbari foarte scurte, odihna si meditatie la umbra arborilor.

Aerul din padure este foarte bogat in oxigen, continand o cantitate apreciabila de ioni negativi de oxigen. Acesti ioni de oxigen sunt precum niste compusi organici indispensabili vietii – “vitaminele aerului”. Ei stimuleaza toate functiile organismului, ajutand la mentinerea tineretii printr-un proces eficient de oxigenare a creierului. De asemenea, aceste “vitamine” activeaza circulatia sangelui, creste numarul globulelor rosii, favorizeaza somnul si usureaza respiratia celor cu probleme pulmonare. Aerul padurii fortifica, vitalizeaza, creaza o stare de buna dispozitie. De aceasta terapie se pot bucura cei suferinzi de probleme respiratorii, migrene, probleme psihice usoare (iritare, nevroze, insomnie) etc., iar perioada optima a unui asemenea tratament este inainte de masa si noaptea.

Alte "leacuri" pe care padurea le produce neincetat sunt fitoncidele, care sunt "antibioticele padurii". Acestea sunt niste sunstante organice volatile cu actiune bactericida, fungicida, bacteriostatica si fungistatica. La majoritatea arborilor aceste substante antibiotice cresc treptat din primavara, ajungand la cele mai inalte valori in lunile de vara si inceputul toamnei, dupa care scad. Cel mai bun producator a fitoncide este padurea de pin. Aerul din padurile de pin si cedru este, practic, steril. Fitoncidele de pin maresc vigoarea generala a organismului, au un efect benefic excelent asupra sistemul nervos. Manifestari deosebite a proprietatilor bactericide a fitoncidelor se manifesta la arbori cum ar fi: arin, artar, calin, chiparos, iasomie, magnolie, mesteacan, plop, salcie, salcam si stejar.

In psihoterapie, tratamentul cu ajutorul padurii are importante efecte asupra psihicului uman. Psihoterapeutii afirma ca padurea poate influenta psihicul uman prin formele, culorile, sunetele si mirosurile care exista in padure. Astfel, copacii inalti exprima vointa si darzenie, cei cu coroana mare si bogata exprima maretie si putere. Arborii cu o forma neregulata exprima multa imaginatie. De asemenea, cei cu ramuri groase si putine exprima forta, iar cei cu ramuri sibtiri si numeroase, sensibilitate; ramurile sinuoase exprima dificultate, cele orizontale, statornicie, cele verticale, dorinta de afirmare, iar cele inclinate, lipsa de vointa. Frunzele mari si groase exprima forta, cele subtiri si sensibile la adierea vantului, agitatie, instabilitate. Specialistii afirma ca o padure privita de apropape are efecte stimulatoare, iar de departe are efecte sedative.

Prin principiul rezonantei, noi putem sa asimilam de la arbori o parte din forta si farmecul lor, amplificandu-ne energia subtila necesara armonizarii fiintei noastre pe multiple planuri. Astfel, de exemplu, se recomanda celor tristi sa se plimbe prin paduri de brazi sau toamna pe alei cu artari, cand frunzele lor sunt galben-portocalii. Celor apatici sa se plimbe printre plopi sau brazi, iar celor rigizi sa se relaxeze pe malul apelor cu salcii plangatoare.

Aceasta metoda terapeutica este indicata in combaterea oboselii si a stresului, celor suferinzi de astm bronsic, bronsita cronica, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, nevroze, insomnie, etc., dar si omului sanatos pentru calirea organismului.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

capsicum-ardei
feriga-feriga
nicotina-regina-noptii
mammillaria-mammillaria
yucca-de-gradina-iuca
hoya-floarea-de-ceara
cyclamen-ciclamen
montbretia-montbretia