elixir.ro
Home Login Contact

Cei cinci stalpi de baza in religia islamica


Stalpii reprezinta cei cinci "piloni" de baza in religia islamica. 

Primul stalp reprezinta marturia de credinta;

Al doilea rugaciunea;

Al treilea reprezinta compasiunea;

Cel de-al patru-lea este postul;

Cel de-al cinci-lea este pelerinajul.

Marturia de credinta

Este recunoasterea credintei al shahadatan, doua marturii exprimate prin frazele:

- "recunosc ca nu exista un alt Dumnezeu decat Dumnezeu"

- "recunosc ca Mahomed este profetul lui Dumnezeu"

Rugaciunea

Constituie stalpul principal al religiei considerandu-se ca cel care il nesocoteste, nesocoteste intreaga religie. Se pune accent pe relatia directa cu Dumnezeu, cu Divinitatea. Musulmanii se roaga zilnic de 4 ori: in zori, la pranz, la mijlocul dupamiezii si inainte de apusul soarelui. Aceasta dovedeste o practica si o credinta iesite din comun. Ei se roaga in 1001 de locuri: in zapada, sub ploaie, sub soare, in stepe, pe strazi, in piete etc. Starea interioara a rugaciunii asa cum spune profetul este "de a fi in fata lui Dumnezeu ca si cum l-ai vedea, de a te contopi total cu el".

Compasiunea

In limba araba sensul cuvantului zacat (compasiunea) este puritate. Misticii arabi spun ca aceasta puritate izvoraste din suflet. Cuvantul mai are si intelesul de miros placut referindu-se la ceea ce mistici ortodocsi numesc dulce mireasma duhovniceasca. Ei considera ca milostenia sau compasiunea fata de oameni purifica sufletul. Islamul recomanda comunitatii sa se ingrijeasca de saraci, "cei sarmani sunt copii lui Dumnezeu". Pana si legislatia islamului viza o valoare minima din impozit (2,5%) pe care o alocau sarmanilor.

Postul

Ramadanul este cea mai semnificativa luna a anului in acest sens. Ramadanul dureaza intre 28 si 30 de zile. Aceasta luna comemoreaza prima revelatie a Coranului. In aceasta luna este interzisa orice hrana solida sau lichida precum si relatiile sexuale, din zori si pana la apusul soarelui. Misticii spun ca este totodata un exercitiu al vointei asupra trupului prin care omul isi infraneaza necesitatile reinsufletindu-si spiritul. O intarire a controlului si a stapanirii de sine.

Pelerinajul

Anual milioane de musulmani se intalnesc intr-o singura zi la un imens congres, intr-un singur loc, invesmantati intr-o simpla bucata de panza in jurul taliei ce semnifica neapartenenta unei etnii, a unei rase sau a unei limbi, cult social sau material, eliberati de orice angajament, considerandu-se toti egali. Cu capetele goale, cu picioarele goale, simpli, anonimi. Pelerinul face atunci legamantul solemn de a implini voia Domnului si de a-L venera. Acest pelerinaj la Meca se face mai ales in cea de a zecea zi a celei de a douasprezecea luni dhu al-hijja, celebrand mareata jertfa a lui Avram. Pelerinajul constituie o obligatie pentru orice musulman adult, intreg la minte avand un suficient confort financiar




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

cineraria-cineraria
hibiscus-trandafir-chinezesc
dahlia-dalia
lobivia-lobivia
aconitum-omagul-de-gradina
polianthes-tuberoze
ixia-ixia
petunia-petunie