elixir.ro
Home Login Contact

Mahomed profetul, inceputul misiunii profetice


Mahomed inseamna in araba preaslavitul. Acesta s-a nascut in anul elefantului crescand aproape orfan, parintii sai murind la putin timp dupa nasterea lui. Datorita onestitatii si corectitudinii sale exemplare locuitorii din Meca l-au poreclit al-Amin adica cel integru. Maturizandu-se calitatile sale s-au dublat fiind patruns de un profund simt de discernamant si de o judecata cumpatata. 

La 30 de ani, Mahomed a inceput sa mediteze punandu-si diverse intrebari cu privire la Dumnezeu, la cultul practicat de arabi. Simtea nevoia sa mediteze singur stand retras in fiecare luna mai multe zile intr-o pestera din apropiere de Meca. 

La 40 de ani cand se reculegea in pestera Hira, Mahomed a primit vizita unei aparitii cu infatisare umana care i-a spus cu autoritate: 

"Iqra" - citeste. 

Mahomed surprins raspunse:

"Dar nu stiu sa citesc" insa vizitatorul porunci din nou: 

"Iqra".

A treia oara insa Mahomed luase manuscrisul intins de vizitator si citii:

"Citeste in numele Domnului tau care te-a creat. El a creat omul pornind de la alipirea unor celule. 

Citeste caci Domnul tau este cel mai nobil dintre invatatorii cu pana in mana. El l-a invatat pe om ceea ce nu stia."

Mahomed paraseste pestera si alearga la Khadija, sotia sa. In drum insa aude un glas venind din cer: "Eu sunt arhanghelul Gavril si tu esti mesagerul Domnului". Ajuns acasa Mahomed povesteste iubitei sale sotii. Aceasta il linisteste si il cheama pe unchiul ei Varaca, unii din marii intelepti ai vremii care ii spune lui Mahomed: "Daca toate acestea sunt adevarate tu esti mostenitorul marii legi." 

Acesta este inceputul misiunii profetice al lui Mahomed. Desi in timp el se confrunta cu reactii de reticenta, dublate uneori de batjocura, puterea si destinul sau il ajuta sa infaptuiasca spiritul si legile fundamentale ale islamului.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

streptocarpus-streptocarpus
gladiolus-gladiole
campanula-clopotei
cyperus-ciperus
lobivia-lobivia
cosmos-fluturas
begonia-begonia
datura-laur