elixir.ro
Home Login Contact

Visul mintii, iluzia


Toate practicile spirituale orientale spun ca lumea în care noi traim este o iluzie. Chiar si crestinismul spune ca: "Totul în lume este desertaciune. O desertaciune a desertaciunilor" - Eclesiastul. Isus spune ca adevarul, realitatea este undeva mult mai sus, ceva mult mai profund, este la Tatal. Lumea fiind ceva superficial, exterior, care nu ne lasa sa ne orientam spre noi însine.

Nietzsche afirma undeva ca omul nu poate sa suporte adevarul. El are nevoie de vise, are nevoie de iluzii pentru a putea exista. Mintea umana are nevoie de acestea. Fara acestea ea nu poate fi conceputa. Oamenii de stiinta afirma ca omul poate trai fara sa doarma, dar nu poate trai fara sa viseze. Cercetari recente spun ca somnul nu este neaparat necesar si ca omul are nevoie de somn doar pentru a visa. Daca cineva doarme si nu i se permite sa viseze, acesta s-ar trezi dimineata obosit de parca nu ar fi dormit deloc. În timpul somnului exista anumite perioade - perioade de somn profund si somn cu vise. Exista un ritm, o succesiune, un ciclu.

La început te cufunzi într-un somn profund 40-45 de minute, dupa care începe faza de somn cu vise, apoi din nou somn fara vise dupa care visele apar din nou. Trebuie tinut cont ca totul se deruleaza ciclic în ceea ce priveste structura noastra psihomentala afectiv-cognitiva. Evolutia spirituala de asemenea se deruleaza ciclic. Daca o persoana este deranjata în faza de somn profund fara vise, dimineata el se trezeste normal la fel ca de obicei.

Dar daca în timp ce visezi, visul este perturbat, dimineata te simti foarte obosit si extenuat. Când cineva doarme, daca viseaza, ochii i se misca în permanenta. Cercetatorii îi spun R.E.M. (rapid eye mouvement). E ca si cum subiectul ar vedea ceva cu ochii închisi. Când doarme profund, ochii sai ramân nemiscati. Numerosi cercetatori au dovedit, asadar, ca mintea umana se hraneste cu vise. Visul este o necesitate, dar, este în totalitate o iluzie. De aceea practicile orientale dar si cele crestine, isihasmul de pilda, veghea, legamântul tacerii etc, tind sa îndrepte atentia spre interior, sa nu caute înafara în visele create despre lume, ci în propria realitate analizând starile interioare, fiind constient de sine si de actiunile facute si motivul ascuns al acestora. Acest mecanism functioneaza însa si ziua nu numai noaptea. Uneori gândirea se lasa purtata de visare, alteori nu. Atât ziua cât si noaptea, mintea penduleaza între visare si nevisare, iar acesta este un ritm interior. Nu odata ati putut constata în societate persoane atât de implicate în propriile lor conversatii identificate cu grijile sau problemele altora care au devenit a lor, coplesiti de starile create în propriile lor lumi, faurindu-si propriile lor universuri. De aceea oamenii înteleg un singur fenomen atât de diferit pentru ca îl privesc cu ochii propriilor lor lumi, griji, dorinte, propriilor vise. Un martor detasat care poate sa priveasca acest spectacol îsi va da seama ca totul în jur traieste într-un mare vis, iar acesta este lumea.

Toate marile religii propovaduiesc renuntarea, pentru ca odata cu aceasta dispar preocuparile exterioare. Dispar grijile si dispare suferinta. Nu mai exista nici un obiectiv care sa te acapareze si poti simti atunci cu adevarat ca esti liber, ca pentru tine viata exista în orice clipa, acolo si atunci. Daca traiesti asta cu adevarat, înseamna ca toata fiinta ta s-a transformat, iar daca nu mai exista nimic care sa te "atinga" cu ceva, s-ar putea ca visele tale sa dispara. Se spune despre cei care au ajuns la desavârsirea spirituala, ca ei nu mai au vise, ca ei percep clipa de clipa lumea exact asa cum este în realitate, fara calificative, fara bun sau rau, trecând dincolo de atributele cu care o înzestram noi, care sunt de fapt niste bariere. De exemplu: un brotac poate fi vazut ca bun sau rau, urât sau frumos, atragator sau respingator, sticlos, dragalas etc, dar în realitate un brotac este pur si simplu un brotac. Daca spunem ca brotacul este scârbos, acest calificativ pe care noi i-l dam ne afecteaza subconstientul, noi deja credem ca e scârbos si atunci el nu mai poate deveni altfel pentru noi si de fiecare data când vom auzi cuvântul brotac vom afirma: ce scîrbos! Ei, acesta este momentul cheie în care se formeaza simbolismul visului, dar atentie, este vorba despre visul care vine din subconstient si nu din sursa reala a visului care este inconstientul colectiv, subiect care va fi deschis în capitolele urmatoare. Imaginea brotacului în vis va produce aceasta senzatie. Oamenii tind sa creada ce aud de la altii, fie prin ziare, carti sau televiziune, si aceasta se întipareste în subconstient. Devine ceea ce ei cred cu adevarat. Astfel, înteleptii spun sa fii atent la absolut tot ce se întâmpla în jurul tau dar fara ca ceva sa te controleze. Dimpotriva, tu sa fi cel care controleaza. Atunci subconstientul tau nu va mai fi afectat. Visele tale reflecta ceea ce tu crezi cu adevarat. Religiile spun "sa nu crezi în nimic, decât în Dumnezeu, si atunci vei fi fericit". Psihologii au afirmat ca oamenii care privesc lucrurile în mod detasat sunt mult mai lucizi si actioneaza în momente cheie, dând dovada de mai mult sânge rece, pe când cei profund inplicati, afectati de toate actiunile lor, fie ca conduc o afacere, fie ca se întâlnesc cu o femeie, au mai putine sanse de a tine lucrurile în frâu. Noaptea visam si în timpul visului tindem sa credem ca visul este pura realitate. Simturile ne transmit visul, ochii îl vad, urechile îl aud, gustam si simtim. Din aceasta cauza cadem prada iluziei ca visul este real. 

Odata Zuang - Zu, un mare maestru zen, dormea sub un copac. Discipolul sau vrând sa-l întrebe ceva, la trezit. Atunci Zuang - Zu a început sa tipe la el: 

Zuang-Zu -"Nemernicule, de ce m-ai trezit chiar acum! Visam ca eram rege într-un palat si eram înconjurat doar de fete tinere si frumoase."

Discipolul - "Dar maestre, încerca sa linisteasca discipolul, a fost doar un vis."

Zuang-Zu - "Da, dar eu atunci nu stiam asta. Pentru mine visul acela era mai real decât ceea ce traiesc acum. Poti tu sa întelegi asta?"




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

arabis-gascarita
actaea-actea
elaeis-guinensis-palmierul-oleaginos
cephalocereus-cephalocereus
ixia-ixia
phlox-brumarele
gaillardia-fluturei
kerria-cheria