elixir.ro
Home Login Contact

Considerente pentru o alimentatie sanatoasa


S-au scris multe lucruri despre alimentatie, alimentatia rationala fiind baza unei sanatati de fier, multe lucruri fiind chiar în contradictoriu, batându-se cap în cap de la subiecte privind consumul de carne pâna la metodele de preparare a diverselor alimente, dar cea mai grea batalie a nutritionistilor se da cu vitrinele viu colorate si reclamele de televiziune ale unor produse pe cât de indigeste, pe atât de apetisante, gata preparate sau semipreparate, care vin în ajutorul gospodinelor vesnic în criza de timp. 

S-au scris multe despre necesitatea exercitiului fizic si a sportului în mentinerea sanatatii, dar putine dintre mesaje fiind purtatoare ale unei motivatii puternice, fara de care activitatea cotidiana a multor oameni ramâne în continuare centrata în deosebi pe canalele de televiziune. Progresul stiintei, dezvoltarea tehnologica, au produs o devalorizare a muncii si au creat societatea de consum de astazi.

Aceasta ne impune nevoia de consum apasând butoanele emotionale ale individului, produce divizarea individului care da nastere conflictelor si tensiunilor interioare. Literatura de specialitate le denumeste în doua feluri:

" nevoi biogenice: foamea, setea, lipsa de confort etc.

" nevoi psihogenice: nevoia de apreciere, de stima etc.

Toate acestea stari de tensiune interioara, determina individul sa actioneze, iar satisfacerea nevoii reduce tensiunea resimtita. Cea mai mare parte a deciziilor si actiunilor sunt de natura emotionala. Si cu cât este mai importanta hotarârea care trebuie luata, cu atât mai intense sunt emotiile legate de evenimentul respectiv. Publicitatea se concentreaza aproape exclusiv pe descrierea calitatilor si avantajelor unui produs sau serviciu deoarece avantajele se leaga în mod direct de nevoile emotionale ale potentialilor consumatori. Aproape tot ce stim noi astazi despre alimentatie provine din propaganda televizata a produselor de larg consum, a carui scop nu este individul ci vânzarea, profitul.

În ultimul timp însa, tot mai multi oameni îsi dau seama de importanta si valoarea produselor naturiste, tot mai multi oameni îsi cultiva si prepara chiar, diferitele produse, ceea ce dovedeste raspândirea pe arie tot mai larga a cunostintelor privind alimentatia si medicina naturista, iar interesul este tot mai mare, tocmai pentru ca efectele obtinute pe cai si mijloace naturiste înseamna cu adevarat sanatate. Pentru obtinerea efectelor benefice privind sanatatea dumneavoastra în primul rând trebuie creat mediul pentru ca acestea sa se produca, constientizând importanta pe care o are alimentatia în dobândirea acestei sanatati. 

Nimeni nu ar trebui sa va poate dicta ceea ce trebuie sa mâncati si cum trebuie sa mâncati, ceea ce se întâmpla adesea în reclamele comerciale ale posturilor de televiziune. Ceea ce este cel mai important este întelegerea în profunzime a proceselor care fac ca starea noastra sa fie mai buna sau mai rea. Poate ca astazi va simtiti frustrati, fara nici un motiv vizibil, poate va simtiti obositi, desi în ultimul timp nu ati avut un program încarcat. Poate astazi va simtiti plini de energie si dragoste si nu stiti de unde provine. Daca nu veti putea întelege ca alimentatia si modul dumneavoastra de viata sunt cele care conduc catre boala sau catre o stare mai buna de existenta, nu veti reusi sa produceti nici macar schimbarea regimului alimentar pentru o perioada mai lunga de câteva saptamâni. Cel mult veti reusi sa va pacaliti pe dumneavoastra însiva cu justificari de genul : "câte putin nu strica". 

Cea mai vehiculata justificare pentru modul actual de alimentatie al multor oameni este:

"daca ar fi sa tin cont de toate, nu as mai avea voie sa manânc nimic"

Dar mintea îi înseala deoarece se teme de necunoscut. Angoasa o face sa gaseasca justificari, deoarece nu poate renunta la ceea ce stie si îi confera comoditate si satisfactie momentana. Necunoscutul pretinde o nume calitate a individului si anume curajul. Conservatorismul înseamna stagnare, necunoscutul va ofera o sansa de evadare catre viata, progres. Alegeti necunoscutul! - transformati-l în experienta proprie si doar atunci, însemnatatea si importanta activitatiilor dumneavoastra începând cu alimentatia vor capata sens, va vor putea motiva cu adevarat. Si apoi, necunoscutul care apare la început incomod, inaccesibil, în contradictie cu poftele si obiceiurile anterioare, devine treptat un nesecat izvor de experimentare si temelie în mentinerea sanatatii. 

La baza principiilor naturiste se afla faptul ca organismul uman este prin însasi natura sa avid de armonie si sanatate. El urmareste si reuseste aceasta prin curatirea sa continua de reziduri, fapt posibil deoarece toate puterile vindecatoare ale universului se pot manifesta în fiinta noastra, gratie fenomenului de rezonanta. Noi trebuie doar sa ne acordam cu ele si sa le lasam sa se manifeste nestingherite. Astfel corpul se autocurata, se autovindeca, se automentine. Natura ne pune în permanenta la dispozitie toate energiile sale benefice. Ne confruntam cu starea de boala numai atunci când încalcam legile naturale ale vietii, atunci când în loc sa rezonam cu binele noi alegem sa rezonam cu raul.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

Euphorbia-Poinsettia-Steaua-Craciunului
dracaena-dracena
primula-primula
matucana-matucana
sinningia-gloxinia
grevillea-grevilea
punica-rodie
cyperus-ciperus