elixir.ro
Home Login Contact

Fitoterapia, apropierea de Natura


Apropierea de natura, evadarea din climatul artificial creat de societatea de astazi trebuie sa fie primul pas în adoptarea unui nou stil de viata mai sanatos, mai liber, mai deplin. Dar comoditatea si obisnuinta vor sta mereu în calea practicilor naturale si nu vor putea fi înlaturate decât prin constientizarea efectelor benefice, tamaduitoare ale curelor si tratamentelor naturiste.

Cultura si cunostintele în domeniul nutritiei si fitoterapiei pot fi dobândite foarte usor doar prin interes personal si prin experienta proprie. În sprijinul tuturor acelora care doresc sa cunoasca mai multe privind aceste domenii vin în ajutor în ziua de astazi tot mai multe publicatii si emisiuni televizate. Exista de asemenea tot mai multe organizari de seminarii si cursuri pe aceste teme, multe dintre acestea fiind chiar gratuite. De asemenea magazinele specializate în comercializarea produselor naturiste se înmultesc si prospera. Iata doar câteva dintre produsele pe care acestea le ofera:

În primul rând alimente sau surse de proteine, considerate înlocuitori ai carnii datorita aportului de proteine vegetale de o calitate deosebita cum ar fii soia, nautul sau lintea. Se stie ca boabele de soia au cel mai ridicat potential nutritiv vegetal continând de doua ori mai multe proteine decât carnea de vaca. Una dintre prejudecatile puternice ale consumatorilor de carne este faptul ca, continutul proteinei rezultata din carne nu poate fi substituit cu cel vegetal, întrucât aceasta nu contine toti aminoacizii esentiali, indispensabili vietii.

 

Orice nutritionist poate confirma însa ca soia contine absolut toti aminoacizii esentiali si în plus nu provoaca formarea acidului uric care se produce la consumarea carnii (în special carnii de porc), iar în ceea ce priveste mineralele soia contine de doua ori cantitatea continuta în legume, de trei ori mai multe decât pastele fainoase si de cinci ori mai multe decât carnea si ouale. Toate acestea alaturi de un continut ridicat de vitamine fac din soia un adevarat izvor de sanatate. În magazinele naturiste, soia poate fi gasita sub forma de boabe sau texturata. Soia texturata se poate gasi mai nou si la magazinele alimentare sub forma de semipreparat pentru snitele, droburi, chiftele sau sarmale. Din soia boabe se pot prepara o multime de alte produse conexe ca laptele de soia, untul de soia sau faina de soia.

Asemanator cu soia este nautul care se poate folosi cu succes în prepararea sarmalelor chiftelelor sau pilafurilor fiind un bun înlocuitor pentru carne dar mult mai gustos decât soia. Nautul poate constitui chiar un înlocuitor pentru cafea. Prajite si macinate, boabele de naut au un puternic efect stimulent digestiv si nervos. Din naut si cicoare se poate realiza o cafea naturala buna pentru copii, pentru a le da pofta de mâncare, iar apa de naut realizata prin strecurarea boabelor este un adevarat elixir de sanatate. Consumarea a câte un pahar pe zi este recomandata în timpul iernii combatând raceala si dând o stare de vioiciune si vitalitate. Apa de naut este foarte apreciata ca revigorant masculin, marind rapid potenta.

Uleiul, un alt aliment foarte des folosit în toate gospodariile se poate gasi în aceste magazine sub forma de ulei presat la rece, care este net superior prin continutul de fibre, spre deosebire de cele cunoscute, fibrele fiind absolut necesare pentru realizarea unui trafic intestinal normal. Acestea actioneaza ca o matura în intestin absorbind toxinele si angrenând substantele nocive. În cantitati mai mari aceste fibre se pot gasi în cereale. Tot în aceste magazine veti gasi din abundenta cereale sau produse pe baza de cereale, cum ar fi germenii de grâu. Acestia sunt considerati cel mai alcalin aliment. Elimina toxinele din organism având totodata proprietati energostimulante si revitalizante. Prin germinare grâul îsi mareste continutul de vitamine, minerale si enzime necesare pentru mentinerea functiilor celulare. Germenii de grau contin octacosanol ce imbunatateste forta musculara, scazand durerea care poate sa apara dupa exercitiu fizic intens. Este recomandat în convalescenta, astenie. Medicina traditionala recomanda utilizarea lor in diabet, astm bronsic, reumatism, gastroenterite, constipatie, hemoroizi, litiaza biliara si renala, sindrom premenstrual.

Alaturi de cerealele cunoscute ca ingrediente în diferite retete culinare, se poate gasi meiul care are calitati alimentare asemanatoare cu grâul dar are un gust placut, dulce. Datorita compusilor pe care îi contine meiul este recomandat anemicilor, convalescentilor, femeilor gravide, batrânilor si studentilor în perioada examenelor. 

Susanul, o alta cereala mai putin folosita în retetele traditionale are proprietati afrodiziace, stimulent intelectual si sexual, dar si proprietati emoliente motiv pentru care este folosit si în cosmetica. Sarea de mare este un alt produs destinat sa înlocuiasca sarea de bucatarie, având un continut ridicat de minerale, roscovele din care se poate obtine cacaua pentru prepararea deserturilor si multe alte produse se pot pot gasi în aceste magazine, sau mai bine spus farmacii naturiste.

Fitoterapia va pune la dispozitie apoi o multitudine de produse naturale ca înlocuitori sau complementari ai medicamentelor clasice, care se stie foarte bine sunt realizate pe cale chimica. Aceste produse sunt deseori comparate sau asociate cu leacurile babesti sau cu practicile spirituale ne-ortodoxe necunoscându-se fundamentul stiintific care sta la baza realizarii lor. Preparatele pe baza de plante, fara nici o prelucrare chimica descurajeaza de multe ori prin efectul tardiv pe care îl au în comparatie cu medicamentele clasice. Efectele lor nu pot fi însa tagaduite, în fapt, chiar acest aspect reprezentând cheia vindecarii eficiente si complete prin eliminarea completa a cauzelor care produc boala. Dintre acestea aloe-vera si spirulina au o vasta aplicare, acceptare si chiar sustinere din partea medicilor tocmai datorita efectelor vizibile pe care le produc într-un timp scurt. Efectele benefice, tardive ale medicinei naturiste Ayurvedice nu sunt vazute si acceptate în totalitate asa cum efectele daunatoare, tardive ale medicamentelor traditionale sunt ignorate de multe ori.

Chiar de aceea este bine ca orizontul fiecaruia sa fie largit prin disponibilitati de tot felul astfel încât alegerea sa nu mai fie conditionata de lipsa de informatii, de lipsa diversitatii în alegerea modului propriu de viata, caci apropierea de natura trebuie sa constituie însasi modul de viata al fiecaruia. Ramâneti întotdeauna cu natura. Gasiti tot ceea ce este natural deoarece în ne-natural va simtiti tensionati, nelinistiti, neconfortabil. Nimeni nu se poate simti bine într-o situatie nenaturala si cu toate acestea societatea creeaza în jurul nostru numai situatii de acest gen. 
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

armeria-limba-pestelui
forsythia-forsitia
gynura-ginura
clerodendrum-clerodendrum
acanthus-talpa-ursului
lantana-lantana
maranta-maranta
bromelia-bromelia