elixir.ro
Home Login Contact

Lyonesse, tara regelui Arthur, a eroilor Tristan si Isolda


Traditiile medievale descriu un taram pur spiritual care a existat candva dincolo de capatul sud-vestic al Angliei. Lyonesse este tara regelui Arthur, a eroilor Tristan si Isolda a legendarilor Lancelot, Parcefal si alti aventurieri care au plecat in cautarea Sfantului Graal, a vrajitorului Merlin si a preafericitulu oras Camelot.

Despre disparitia acestei parti mitice a Angliei in apele marii exista nenumarate teorii. Cea mai veche relatare scrisa despre existenta in largul coastei Cornwall a unui teritoriu disparut sub ape, dateaza din secolul al XV-lea, scrisa de William Worcester. El vorbeste despre paduri, campii intinse si 140 de biserici, azi toate scufundate intre insulele Scilly si muntele cu acelasi nume.

Arheologul Richard Carew din Cornwall a scris in urma descoperirilor arheologice facute de el: "…iar marea navalind a pustiit si rapit intregul pamant Lyonesse impreuna cu alte pamanturi intinse, ceea ce spun si urmele ramase. Intinsul dintre Lands End si insulele Scilly de vreo 30 de mile, pastrata pana azi numele din Cornwall: Lethosow si adancimea lui este de 40-60 de prajini, ceea ce nu este lucru obisnuit in imparatia marii".

Povestile din vremea lui Carew spuneau despre Lethosow ca, atunci cand marea a navalit inecand pamantul, un om numit Trevelian a scapat fugind din calea valurilor pe un cal alb, ceea ce explica blazonul familiei Trevelian: un cal alb iesind din apa marii.

Ce se stie despre regele Arthur si cavalerii mesei rotunde care meditau asupra Sfantului Graal aflat in centrul mesei este ca aici ei deveneau intru totul egali atat in drepturi cat si in rang mentinand un legamant al adevarului si al devotiunii totale fata de tinutul pe care acestia il conduceau. Ei erau initiati in mistere ezoterice fiind ajutati la nevoie chiar si de magul alb Merlin, ceea ce aminteste de acea monarhie spirituala care se intalneste la toate taramurile fantastice, prospere care decurg in deplina pace, armonie si intelegere.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

lathyrus-sangele-voinicului
crinum-crin
iris-iris
cyclamen-ciclamen
sansevieria-limba-soacrei
ixia-ixia
punica-rodie
hydrangea-hortensia