elixir.ro
Home Login Contact

Eldorado si mitologia omului de aur


Nu se stie exact unde se afla Eldorado. Desi multi au plecat in cautarea lui in speranta de a gasi minunatele comori din aur despre care vorbesc legendele Americii de sud. Unii au crezut ca acest tinut fabulos se afla pe malurile lacului Guatavita in nord-estul Bogotei. Altii s-au gandit la tara mitica Manoa care s-ar afla pe dealurile Buianeze de dincolo de fluviul Orinoco.

In limba bastinasilor americii de sud, Eldorado inseamna "omul de aur" iar aceasta comunitate se tesea in jurul acestei mitologi a omului de aur. Un ritual relatat de un martor ocular ce se desfasura in marea laguna Guatavita si relatata de un cronicar spaniol in 1636 descria: "in timpul ceremoniei din laguna au construit o pluta din papura umpluta din lucrurile cele mai de soi pe care le aveau, au asezat pe ea 4 vetre cu jaratec unde ardea tamaie, rasini si multe alte parfumuri. In acest timp l-au dezbracat pe mostenitor de haine ungandu-l cu ceva lipicios peste care au suflat praf de aur acoperindu-l in intregine iar la picioare i-au asternut o gramada de aur si smaralde pe care le oferea zeului lor.

Cand pluta a parasit malul muzica a izbucnit cu trompete, flaute si alte instrumente. Indianul aurit a daruit ofranda zeului aruncand gramada in lac iar vasalii care il insoteau au facut acelasi lucru. Cu aceasta ceremonie noul conducator era acceptat si recunoscut drept rege." Acesta ceremonie arata ca Eldorado este mai degraba o comunitate bazata pe ideologie spirituala, traind in prosperitate si armonie. Aurul are in simbolistica universala o calitate esentiala, aceea de piatra filozofala de om solar, cosmic in acceptiunea misticilor de om perfect. Taramul de aur, domeniul omului de aur semnifica deci o comunitate pur spirituala.

Noii sefi ai comunitatilor de pe malurile lacului Guatavita sunt unsi cu rasina iar apoi li se sufla printr-o teava praf de aur pe piele ritualul impregnand prin semnificatie ideea ca locuitorii sunt condusi de omul aurit, omul solar, omul perfect - alchimic care si-a alchimizat natura sa inferioara in aur pur.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

datura-laur
nerium-leandru
begonia-gheata
gladiolus-gladiole
primula-primula
Cytisus-Salcam-galben
solanum-solanum
aeonium-aeonium