elixir.ro
Home Login Contact

Vise premonitorii. Atentie la visele din zori!


O foarte frumoasa, simpla si totodata concreta prezentare a visului pe perioada unei nopti, a facut-o marele întelept tibetan Marpa Traducatorul, acesta descriind ceea ce a experimentat el însusi în minte: 

"Visele sunt considerate drept iluzie. 

La începutul noptii se nasc din forme obisnuite

Si nu trebuie sa le dati atentie.

La miezul noptii înselatoriile lui Mara apar

Nu va încredeti în acestea

În zori vin profetiile zeitatilor…"

Asa se si petrece. Într-o prima faza de relaxare când se face trecerea de la veghe la somnul lent, superficial structura fizica se "detensioneaza" si odata cu aceasta mintea care deruleaza imagini înregistrate în timpul zilei sau chiar al saptamânii (depinde de încarcatura acestor imagini), dar fara o anumita ordine sau conotatie. Este ceva pur mecanic. Mintea se relaxeaza, atât. Acestea sunt "formele obisnuite" carora nu trebuie sa le dam atentie. 

Datorita faptului ca ciclurile: SLI, SL II, SL III, SLP(somnul lent profund), REM, se reiau de-a lungul unei nopti; visam, dormim profund, apoi din nou visam, apoi din nou dormim cu anumite grade de profunzime, apoi din nou visam, etc., parcurgem astfel 4-6 cicluri pe noapte, primul ciclu durând aproximativ 120 de minute, iar urmatoarele de la 90 de minute în jos. În al doilea ciclu de somn relaxarea este destul de completa, mintea nu mai tine încordata nici o imagine.

Aici încep sa apara imaginile din subconstientul personal. Stari interioare cu care ne confruntam, problemele noastre pe care le negam ziua, ies la suprafata noaptea, atasamente, situatii cu care ne confruntam tocmai pentru ca le dorim sau ne lasam afectati de acestea. Deci, cadem în plasa lui Mara sau Maya - iluzia cosmica, jocul acestei lumi pe care trebuie doar sa-l jucam, nu sa ne si lasam afectati. De aceea Marpa spune " nu va încredeti în acestea".

Aici, în aceasta perioada apar visele în care dorintele noastre refulate îsi dau drumul aratând "cine suntem noi". Misticii, initiatii sau sfintii stiu ca omul si întreaga manifestare reprezinta de fapt beatitudine, esenta pura a lui Dumnezeu si constiinta cosmica. De aceea, ei au dreptate când spun ca noi nu suntem problemele noastre, nu suntem nici furia, nici frica, nici angoasa, nici tristetea etc. Atunci de ce ne lasam înrobiti de acestea? Aceste vise arata problemele noastre din subconstient, adica constientizarea continuturilor inconstiente. Desi în starea de veghe ne purtam ca niste persoane integre, sub masca pe care o purtam în societate, se poate ascunde un afemeiat, un scandalagiu sau hot etc. Desi aparem ca atare în vise, în realitate noi nu suntem nici violenti, nici afemeiati, nici hoti, ci doar ne lasam posedati de aceste instincte. Constientizându-le, întrebându-ne "sunt eu acesta?", le putem face sa dispara. Închizând rezonatorii fiintei la aceste vibratii, transfigurând, întelegând, iubind sau iertând. De aceea, Marpa spune "…Nu va încredeti în acestea".

Dupa aceasta faza, apare din nou un somn profund fara vise, în care omul se restabileste fizic, energetic, mental, deci, tinde sa se regenereze cât mai aproape de stadiul complect. Dupa înca 1-3 asemenea cicluri de somn în care etapele somnului profund reînprospateaza fiinta, iar somnul cu vise îsi atrage informatia din tot mai profunde segmente ale subconstientului si inconstientului apare, cel de-al treilea stadiu al viselor, al celor diurne. Similar se elaboreaza si visele diurne, cu importanta deosebire ca în acest caz ele nu sunt urmate de starea somnului profund, ci de cea de veghe, de un nou început, un nou ciclu, o noua renastere. Vârsta la care visele diurne au o aparitie propice este adolescenta. Aici se formeaza visele cele mai îndraznete, vise ce vor marca întreaga dezvoltare a persoanei. Sunt acele vise care vor propulsa personalitatea dincolo de realitate. 

Aceste vise sunt cele încarcate cu prospetimea si puritatea altor lumi. Ele vin în urma repetatelor cicluri de somn profund în care fiinta s-a împrospatat, s-a refacut, pe fondul somnului cu vise care în urma relaxarii gradate "a împlinit" cumva dorintele refulate din veghe developând filmul trairilor si senzatiilor înregistrate în subconstient de-a lungul vietilor anterioare si actuale. Astfel, aceste vise diurne, apar anuntând un nou început însotite de profetii sau întâlniri astrale cu fiinte spirituale deosebite, asa cum spunea Marpa "în zori vin profetiile zeilor". Acestea vin dintr-un fond a ceea ce în psihologia contemporana este numit inconstient arhaic (dupa o schema elaborata de Wilber) si este definit ca: structuri simple, primitive, precoce ce nu provin din experienta personala, ci sunt mosteniri filogenetice comune. Deci, exista elemente comune visului ce tin de o zestre culturala comuna întregii umanitati; din zestrea culturala comuna (inconstient colectiv) ne desprindem cu totii.

Din acest fond imens ne parvin imaginile pe care le putem denumi cu adevarat vise. 

"…În zori vin profetiile zeitatilor."




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

aloe-sabur
cleistocactus-cleistocactus
aspidistra-aspidistra
anemone-anemona
clerodendrum-clerodendrum
deutzia-deutia
ananas-sativus-ananasul
brassica-varza-decorativa