elixir.ro
Home Login Contact

Unde cerebrale emise de creier in functie de starea in care se afla


Undele cerebrale sunt corespunzatoare starilor creierului. Ele se numesc : beta, alfa, theta si delta. Ele descriu tocmai fercventa pe care vibreaza activitatea cerebreala în anumite momente. 

Undele beta corespund starii obisnuite de veghe, în care atentia noastra este predominant orientata spre actiuni exterioare. Undele beta iau nastere în timpul orientarii predominante a mintii umane de catre satisfacerea nevoilor de subzisteta, calculând, organizând, aranjând conferând sensul universului nostru exterior. Frecventa undelor beta este mult amplificata în conditii de stres sau anxietate. Frecventele undelor fiind cuprinse între 13-30Hz. 

Undele alfa indica o stare totusi dinamica asociata unei minti calme, linistite si în care atentia poate fi focalizata cu succes atât în exterior participând la rezolvarea situatiilor de tot felul, dar si în interior permitând aprofundarea unei stari de meditatie dinamica. Ele sunt predominante de asemenea în stari de concentrare sau de focalizare asupra unui centru imobil interior. Ele se amplifica la persoanele care practica diferite forme de meditatii, tehnici posturale sau procedee Tai-chi, sau Raiki etc.. Undele cerebrale de tip alfa ating frecvente cuprinse între 7-13Hz.

Undele theta prezinta frecvente care sunt cuprinse între 3-7Hz. Ele reflecta o stare specifica a mintii care permite vizualizarea benefica, dinamizarea constructiva a imaginatiei si inspiratia creatoare. Acestea apar mai ales în timpul somnului paradoxal (REM) în care apar majoritatea viselor. Putem fi totusi constienti de aceasta stare de calm si armonie, caci undele de tip theta se manifesta mai ales în timpul reveriei cotidiene si meditatiei profunde. Când apar în starea de veghe acestea sunt raspunzatoare de cunoasterea intuitiva si de explorarea imaginativa a profunzimilor misterioase ale inconstientului. Undele theta sunt asociate deseori cu activitatile artistice desfasurate într-o atmosfera de armonie si beatitudine, caci mai nou, arta ia uneori si forme dezarmonioase, dezgustatoare, care duc la stress. Genialitatile si oamenii fericiti, împacati sau cu preocupari artistice creatoare, traiesc mai des pe aceasta frecventa a undelor theta.

Undele delta definesc cele mai profunde nivele ale relaxarii psihosomatice pe care o fiinta umana le poate atinge cuprinse între 0.1 si 3 Hz. Astfel fiind cele mai lente unde cerebrale ele caracterizeaza somnul profund fara vise, starile "puternice" de extaz, sau extazul mistic, samadhi, satory, turia etc. Sfintii în deosebi traiesc aceste stari profunde ale undelor cerebrale în mod constient. Uneori viziunile Fecioarei Maria, Isus sau alti sfinti, nu neaparat crestini, produc vizionarului aceste frecvente ale undelor, viziunile fiind însotite de o stare profunda de extaz. De asemenea, starile înalte de orgasm sunt însotite de acest tip de unde. Rama Crisna, marele yoghin hindus, ramânea cuprins zile întregi în astfel de stari, inima lui încetând chiar sa mai bata. Sfântul Francisc din Asisi, Anton de Padova, Tereza de Avilona, Budha si multi alti sfinti, au ajuns sa-si permanentizeze acest gen de trairi. Prezenta undelor delta este asociata cu procesul complet si amplu al regenerarii fizice si al refacerii ori mentinerii sanatatii de unde rezulta ca fluctuatiile noastre mentale determina starea generala în care noi traim.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

echinocereus-echinocereus
lantana-lantana
myrtus-mirt
muscari-muscari
lobelia-lobelia
saintpaulia-violete-de-africa
cerastium-lana-caprelor
spiraea-spireea