Salcamul galben este un arbust, cu frunze trifoliate si flori galbene puternic mirositoare. Cateva dintre speciile si hibrizii mai cunoscuti: Cytisus adami Poit., Cytisus purpureus Scop., Cytisus x kewensis Bean., Cytisus x. racemosus Nichols.
Dintre cele cca 60 de specii cunoscute care alcatuiesc genul Cytisus (denumirea vine din greaca - kytisos) si a caror origine este in Europa, Africa de Nord si Asia orientala, se cultiva, in primul rand, cele originare din Insulele Canare, de exemplu:
- Cytisus canariensis;
- Cytisus albus Hacq., folosit nu numai ca arbust decorativ ci si in aranjamentele florale. Are flori ce apar pe toata lungimea lujerului in primavara (mai), de culoare alb?.
- Cytisus nigricans L. Arbust pana la cca 1,5 m inaltime, cu frunze matasos-paroase, cu foliole mici, trifoliate. Florile, galbene-aurii, sunt dispuse in spice terminale pe lujeri verzi, acoperiti cu peri alipiti. Cytisus se poate folosi în ghivece in culturi fortate, sau ca arbust pentru decorarea parcurilor.
Cytisus se inmulteste prin seminte (stratificate în prealabil 35-40 zile) si semanate in aprilie-mai. Se poate inmulti si prin butasi de vara plantati în iunie- iulie. Butasii se planteaza in ladite unde se tin pana in primavara anului urmator, deoarece, radacinile se dezvolta intr-o perioada mai lung?.
Solul folosit va fi un amestec de turba cu nisip. Se va uda moderat, iar iarna vor fi tinuti intr-o sera rece, luminoasa. Primavara, cand radacinile s-au format, vor fi plantati în ghivece mici, intr-un amestec de pamant de frunze, turba, pamant de rasadnita si nisip. In vara (iunie-iulie), cand radacinile s-au dezvoltat, se vor trece in ghivece mai mari si se vor scoate afara.
Începand cu 15 mai, se uda abundent (chiar de dou? ori pe zi), in special in timpul infloririi. Infloreste la sfarsitul iernii (februarie), pana la sfarsitul lunii aprilie. Vara, odata cu udarile abundente, li se vor administra solutii de balegar.
La inceputul lunii octombrie se vor reintroduce plantele in interior, crescandu-se temperatura mediului treptat (initial se va pastra intr-o camera neincalzita).
Pentru obtinerea tufelor, se aplica ciupirea repetata a ramurilor (pana in iulie). Din plantele mai robuste se pot obtine pomisori, fasonandu-se abia cand ajung la o inaltime de 30-40 cm.