elixir.ro
Home Login Contact

Aplicabilitatea sistemului Ayurveda in zilele noastre


AYURVEDA este medicina traditionala a Indiei. Ea este cunoaterea asupra vietii. Numele provine din limba sanscrita Ayus=viata si Veda=cunoastere, stiinta.  Prin urmare, Ayurveda este Stiinta vietii. Ea este veche de mii de ani cu aplicabilitate in zilele noastre. Ayurveda are un caracter holistic, adica priveste totul ca un intreg si nu separa un organ sau un grup de organe de restul corpului sau corpul fizic de corpurile subtile ale fiintei umane, asa cum se petrece in medicina alopata. In Ayurveda exista atatea boli cati pacienti exista, desi ei pot suferi, practic, de aceeasi afectiune, pentru ca niciunul nu este identic cu celalalt. Fiecare fiinta umana are un anumit tip constitutional aparte, unic care trebuie luat in considerare.

Scopul principal al Ayurvedei este armonia fiintei umane. In acest sistem medical stravechi exista doua moduri de abordare a armoniei. Unul este de prevenire a oricaror afectiuni, ceea ce este de preferat, iar al doilea este tratarea afectiunilor existente in vederea redobandirii sanatatii, armoniei. Armonia pe care o Ayurveda ne invata sa o avem ne duce chiar pana la realizarea spirituala, ceea ce face ca Ayurveda sa fie o autentica cale spirituala. Ea ne invata ca in viata avem parte de patru etape mari, acestea fiind indeplinirea datoriilor pe care le avem in societate si familie, implinirea materiala pentru a avea un trai decent, implinirea dorintelor binefacatoare care sunt in legatura cu primele doua aspecte si realizarea spirituala sau realizarea de sine. De asemenea, datorita caracterului sau spiritual, in Ayurveda exista cateva norme de comportament necesare pentru pastrarea sau redobandirea starii de armonie. Acestea sunt: iubirea (include non-violenta fizica si verbala), adevarul (sa nu (ne) mintim), onestitatea (a nu fura, a nu ravni), controlul emotiilor si a energiei erotice, non-acumularea, purificarea (curatirea trupului, a mintii, a emotiilor), sa avem o stare de multumire interioara, sa realizam retrageri sau austeritati (posturile de peste an), credinta in Dumnezeu, studiul lucrarilor cu caracter spiritual autentice.

Ayurveda ne invata sa intram in rezonanta cu aspectele frumoase, armonioase, benefice din Natura si din Univers. Astfel, principiul rezonantei (este cel explicat in fizica) este foarte important, iar dupa ce a fost inteles, veti vedea si de ce. Un exemplu elocvent in aceasta directie este zicala romaneasca “Ce se aseamana se aduna”. Folosind principiul rezonantei noi ne putem transforma un defect in calitate.

Modalitatile de pastrare a sanatatii si de vindecare in Ayurveda sunt multiple. Una dintre cele mai importante practici este ALIMENTATIA. Dupa cum ne spun inteleptii ayurvedici, “alimentul sa ne fie medicament, iar medicamentul sa ne fie aliment”. Ayurveda spune, de asemenea, ca Suntem ceea ce mancam. O alta modalitate importanta de tratament este utilizarea inteleapta a PLANTELOR MEDICINALE. Avand in vedere ca Romania este tara in care se gasesc in mod natural cele mai multe si variate plante medicinale, sunt usor si ieftin de aplicat metodele terapeutice pe care Ayurveda ni le pune la dispozitie. Conform tipului constitutional al fiecarei fiinte umane, se aleg plantele medicinale adecvate. Alte modalitati terapeutice sunt utilizarea culorilor (cromoterapia), a cristalelor (cristaloterapia), a muzici sau sunetelor benefice (muzicoterapia, sonoterapia), a aromelor cu uleiuri esentiale volatile (aromoterapia), masajul ayurvedic, practicarea unor posturi corporale specifice, utilizarea unor metode profunde de tratament pentru afectiuni grave, meditatia, rugaciunea. Toate aceste modalitati, practic, ne invata sa avem un stil de viata sanatos.

Ayurveda ne arata ca sursa suferintei este ignoranta. Un tratat stravechi ayurvedic ne spune: “Suferinţa Minţii sau a corpului are drept cauză ignoranţa, iar fericirea are la bază cunoaşterea clară”.

Frumusetea sistemului Ayurveda este redoscoperirea aptitudinii de a trai firesc!

La noi in tara exista cursuri de Ayurveda in toate orasele mari.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

maranta-maranta
fatsia-Aralia-Japonica
chrysanthemum-crizantema
echinocactus-echinocactus
rebutia-rebutia
sinningia-gloxinia
caladium-caladium
syringa-liliac