elixir.ro
Home Login Contact

Dacia felix, taramul fericitilor


Acest taram magic, Hiperborea asociat cu "Taramul Fericitilor" isi are proiectia in spatiul Dacic, caci insusi imparatul Traian denumea teritoriul getilor "Dacia Felix". Se vorbeste in legendele romanesti de o populatie misterioasa, blajinii, rohmanii, rucmanii, despre care se spune ca: "sunt blajini, sunt sfinti, locuiesc la capatul lumii ("dincolo de Boreas") aproape de apa Sambetii; toti sunt sihastrii; tara lor se numeste Macarele (Macaron nesoi - adica Insulele Preafericitilor). Portile raiului sunt aproape…La Rohmani se gaseste apa vie si apa moarta."

Vasile Parvan observa ca Flavius Iosephus ii asemana pe daci cu acea secta din Palestina pe care o cunoastem sub numele de Esenieni si care avea ca si calugarii daci o organizatie stricta si austere dandu-si ca rost al vietii purificarea prin ascetism simplicitate si renuntare la bunurile pamantesti pentru dobandirea nemuririi sufletului.

Istoricul antic Strabon, elogia de asemenea pe daci si felul lor exemplar de viata care includea numeroase stiinte printer care astrologia, astronomia (calendarele astronomice de la Sarmizegetusa si Costesti).

I. Kazarov spunea: "Nu exista alta paralela mai buna pentru credinta in nemurire a getilor decat credinta in Hiperboreeni. Hiperboreeni, acest neam fericit ducand o viata spirituala, undeva dincolo de munti, sunt la propriu sufletele drepte ale celor morti. Schroder a dovedit ca credinta in Hiperboreeni este de origine tracica…asemanarea dintre Hiperboreeni si `getii care se duc la Zamolxis`, sare in ochi
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

silene-gusa-porumbelului
gladiolus-gladiole
zinnia-carciumarese
cephalocereus-cephalocereus
centaurea-albastrele
antirrhinum-gura-leului
araucaria-brad-de-camera
gynura-ginura