elixir.ro
Home Login Contact

Legumele si fructele in cosmetica


În terapiile naturiste se integreaza tot mai mult folosirea legumelor si fructelor. Astfel, morcovii, dati pe razatoare foarte fina, se folosesc pentru calmarea tenurilor iritate iar rosiile, prin continutul lor acid au proprietatea de a curata tenurile grase. Din pulpa de tomate se poate executa astfel o masca care mentinuta pe fata timp de 15-20 de minute actioneaza eficient asupra tenului gras, iar cu radacina de morcov prin aplicarea unei masti (din radacina rasa) se pot vindeca petele maronii care apar odata cu vârsta pe ten. În general morcovul, sub forma de masca sau suc proaspat se foloseste pentru întretinerea tenului iritat, patat sau congestionat. 

Vitaminele si mineralele strugurilor limpezesc tenul si îi dau o usoara stralucire.

Sucul de pepene, prin zaharurile sale naturale hranesc pielea care devine catifelata.

Un rol deosebit de hidratant asupra pielii îl are castravetele. Astfel se pot taia 5-6 rondele dintr-un castravete ajuns la maturitate si se lasa 2 ore într-un litru de lapte. Cu amestecul obtinut se maseaza pielea obtinându-se hidratarea acesteia. Tot din castravete sau mai bine spus din suc de castravete, se poate prepara pentru tenul uscat al fetei o masca, prin combinarea sucului cu o lingura de smântâna. Masca obtinuta se tine pe tenul uscat timp de 30 de minute, dupa care se îndeparteaza cu infuzie calda de musetel. Pentru tenurile uscate, sucul de castravetele amestecat cu 100ml alcool (60 grade), depus la macerat 48 de ore si apoi filtrat este de un real folos tenului prin tamponare. 

Salata verde este buna în tratarea tulburarilor circulatorii periferice prin aplicarea unei comprese cu decoct preparata dintr-o capatâna de salata si un litru de apa.

Frunzele de marar se folosesc pentru tenul gras cu pori dilatati. Se prepara amestecul format din 20-30g frunze proaspete la o cana de apa, la care se adauga 20g glicerina, 50g alcool si sucul de la o lamâie si apoi se realizeaza lotionari asupra tenului.

Tarâte de grâu (250g) amestecate cu 1 litru de lapte vor forma un preaparat care ajuta la înmuierea pielii aspre si la îndepartarea roselii. Tarâtele de grâu se cern printr-o sita deasa si se fierb în lapte timp de 10 minute. Când amestecul mai este înca caldut se introduc mâinile, tinându-le astfel pâna când amestecul s-a racit. Efectuarea acestei bai se va face de trei ori pe saptamâna.

Se cunoaste deja datorita numeroaselor studii efectuate, ca parul este în primul rând responsabil pentru generarea aspectului exterior placut, monopolizând în proportie de 80% privirea. Spalarea parului cu diferite solutii hranitoare întareste radacina, îi da luciu si culoare. Folosirea diferitelor amestecuri hranitoare evita caderea acestuia. În acest scop se poate folosi un amestec format din vitamina A uleioasa 20 ml, gerovital H3 5 ml zeama de lamâie 50 ml. Cu acest amestec se frictioneaza radacina parului în fiecare seara timp de 10 zile. Dupa o pauza de 10 zile se repeta tratamentul si astfel parul îsi va recapata vigoarea si rezistenta diminuîndu-se considerabil caderile abundente. Pe toata durata tratamentului si nu numai se poate folosi pentru spalarea parului un sampon preparat cu galbenus de ou. Acesta este foarte hranitor pentru par. Astfel, se iau 2 galbenusuri, se bat bine si se adauga apa de colonie aproximativ 10ml, alcool etilic 70% 20 ml si 0,5 l apa. Cu amestecul format se spala bine parul. 

Îngrijirea picioarelor reprezinta de asemenea un factor important al existentei noastre. Picioarele bolnave înseamna inactivitate iar inactivitatea duce la îmbatrânirea prematura a organismului. Întarirea epidermei picioarelor se poate realiza folosind samânta de cimbru. Se amesteca samânta de cimbru 250 g cu alcool etilic 95 grade 250 ml si se pune la macerat într-o sticla cu închidere etansa timp de 15 zile la loc calduros. Dupa aceasta perioada amestecul se filtreaza si extractul se pastreaza în flacoane bine închise. O lingurita din acest extract pusa în baie pentru picioare ajuta la întârirea epidermei acestora. Pentru transpiratia picioarelor se poate folosi o reteta compusa din piatra acra si apa în proportie de 50g la 2 litri. Apa trebuie sa fie fierbinte pentru a dizolva piatra. Dupa ce aceasta s-a dizolvat se face baia picioarelor iar apoi picioarele se pudreaza cu talc. Piara acra este deosebit de utila în întarirea unghiilor, în amestec cu sucul de lamâie. Se amestecate în proportie egala piatra acra si sucul de lamâie dupa ce în prealabil piatra s-a dizolvat în apa. Amestecul astfel obtinut se agita bine. Pentru întarirea unghiilor, dupa ce acestea au fost curatite de lac, se freaca cu ajutorul unui tampon de vata înmuiat în solutia astfel preparata.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

dianthus-garofite
myrtus-mirt
eryngium-scai
caladium-caladium
anemone-anemona
lobelia-lobelia
punica-rodie
tulipa-lalea