elixir.ro
Home Login Contact

Padmasambhava, cel de-al doilea Budha


Una dintre cele mai cunoscute si venerate figuri din Tibet este supranumit si cel de-al doilea Budha. El a fost intemeietorul primei manastiri budiste in Tibet, templul Samye. In secolul VIII cand budismul tantric capata o influenta deosebita. Traditia tibetana afirma despre Padmashambava (guru Rimpoche) ca a fost o emanatie a lui Dyani Budha Amithaba. Se spune despre el de asemenea ca s-a nascut dintr-o floare de lotus. De mic fiind inzestrat cu capacitati iesite din comun, el a studiat cu numerosi maestrii diferite forme de yoga si meditatie practicand tehnici secrete prin cimitire, locuri de crematie sau stand retras ani in sir in pesteri, atingand perfectiunea in toate tehnicile abordate iar in final eliberarea supremul ideal al monahismului tibetan. Principalii sai discipoli au fost regele Tibetului, Trisong Detsen, calugarul budist Vairatsana, si iubitele mistice ale acestuia cu ajutorul carora Padmashambava a raspandit lumina invataturilor si practicilor tantrice: Yeshe Tsogdyal, Mandarava, Tashi Kidren si Kalasiddhi.

Cel mai apropiat discipol al lui Padmashambava a fost totusi Yeshe Tsogdyal. Ea a ajuns sa stapaneaca toate invataturile oferite de guru Padmashambava meditand impreuna izolati in pesteri si urmand asceze tantrice legate de calea mantrei secrete. Toate realizarile spirituale ale acestora sunt redate in mii de trema-e (scrieri spirituale sacre ascunse) in anumite locuri stabilite de Padmashambava tocmai pentru a impiedica distrucerea invataturilor secrete, pervertirea originalelor sau modificarea lor de catre intelectualii care se rezuma doar la cunoasterea intelectuala neantelegand adevaratele sensuri care se reveleaza practicand). Padmashambava a prezis totodata momentul descoperirii trema-elor, persoana care le va descoperi cat si fiintele care vor primi invataturile continute de ele, lucru deja consemnat in Tibet. 

Invataturile cat si expunerea practicilor tantrice sunt esentiale inca si astazi in Tibet cat si in intreaga lume unde sub chipul a diferitelor scoli sau centre de yoga ele se practica, scolile tibetane de yoga fiind foarte raspandite in occident unde aceste invataturi se practica. (chiar si in Romania) 




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

punica-rodie
fatsia-Aralia-Japonica
azalea-indica-azaleea-indiana
cyclamen-ciclamen
monarda-menta-decorativa
stapelia-stapelia
gaillardia-fluturei
opuntia-opuntia