elixir.ro
Home Login Contact

Rezumat, povestea lui Gautama Budha


Budha Sakyamuni s-a nascut in sec. IV i.e.n la Kapilavastru, fiu al unui rege Sudhadana. Mama acestuia, Maya a avut un vis (un elefant alb) care a fost interpretat de intelepti ca semnificand nasterea unui mare rege, profetie ce a fost confirmata de un calugar pelerin. Chiar la nastere pruncul a fost vazut ca facand sapte pasi, o semnificatie initiatica a atingerii desavarsirii spirituale.

Nenumarate miracole si semne au anuntat nasterea sa. Cand copilul a intrat intr-un templu brahmanic, chipurile zeilor s-au ridicat din lacasurile lor, inchinandu-se la picioarele lui Budha si cantandu-I mnuri de slava. Cercetandu-i corpul inteleptii au recunoscut cele 32 de semne fundamentale si cele 80 de semne secundare ale marelui om. Ceea ce este semnificativ este calea pe care el a parcurs-o.

Tatal sau vrand sa il fereasca de viata spirituala profetita, din teama de a ramane fara mostenitor, i-a ascuns adevarurile fundamentale ale vietii, facandu-l sa creada ca in lume nu exista decat fericire si belsug. Totul incepe intr-o zi cand Budha praseste palatul impreuna cu alaiul regesc. Uitandu-se in jur el are atunci surpriza si revelatia suferintei si a iluziei acestei lumi.

Dezolat, de izbitorul adevar al impermanentei, gaseste solutia in aflarea addevarului inspirat de imaginea unui calugar care se afla acolo. Astfel el paraseste pe ascuns palatul, pe sotia sa Yesodhara si pe pruncul sau nou nascut. Devenit ascet isi schimba numele cu cel de Gautama. Studiaza practici sub indrumarea diferitilor maestrii samkhya, tehnici de yoga si asceza depasindu-si maestrii in toate. Dezolat ca inca nu a aflat adevarul se retrage in singuratate.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

gaillardia-fluturei
cissus-vita-de-apartament
passiflora-floarea-pasiunii
spathiphyllum-spatifilum
syringa-liliac
helianthus-floarea-soarelui
bromelia-bromelia
thunbergia-tunbergia