elixir.ro
Home Login Contact

Demetra zeita agriculturii, fecunditatii si armoniei


Dintre divinitatile misteriilor cea mai populara era Demetra zeita agriculturii, venerata atat in Tracia cat si in regiunile grecesti. Mircea Eliade sustine ca "morfologic, ea continua marile zeite ale neoliticului." Demetra era considerata zeita agriculturii, fecunditatii, ciclurilor si armoniei naturii.

Legenda spune ca Persefona (fiica lui Zeus cu Demetra) a fost rapita de Hades si dusa in Infern. Indurerata, Demetra o cauta 9 zile si 9 nopti, fara nici un rezultat, afland in cele din urma de la Apollo despre soarta ficei sale. Ingrijorat de soarta omenirii, deoarece Demetra isi neglija indatoririle divine, Zeus il trimite pe Hermes sa o recupereze pe Persefona, dar acest lucru nu mai era posibil, datorita legamantului pe care aceasta il facuse cu lumea subpamanteana. La insistentele lui Demetra se ajunge totusi la o intelegere: 6 luni Persefona va sta alaturi de mama ei si 6 luni va sta alaturi de Hades. Si astfel, momentul reintalnirii cu fiica ei era insotit pe pamant de venirea primaverii si renasterea naturii iar plecarea ei era marcata de ariditate si de venirea iernii.

Demetra era venerata prin ceremonii deosebite prin dansuri, cantece, pantomime si alte forme de rituri agrare. Centrul cultului ei era la Eleusis, langa Atena. Aceste mistere au continuat timp de aproape 2000 de ani.

La aceste ceremonii nu puteau participa decat cei initiati, principalele invataturi dezvaluind taine ale universului, dedublarii astrale, inducerea transei sau contemplatiei mistice prin adoratie fata de Divinitate, dezvaluind taine ale simbolurilor arhetipale ce se oglindeau in intreaga creatie sub forma a tot ceea ce era manifestat fiind studiate prin diferite stiinte oculte precum numerologia, tarotul, astrologia etc.

Misterele din Eleusis erau recunoscute oficial si protejate fiind conduse de preoti inalti. Inainte de initiere candidatilor li se cerea o minutioasa purificare ritualica, post si sacrificii.

Dupa aceasta neofitul lua parte la o intrunire secreta unde i se dezvaluiau anumite semnificatii simbolice ale obiectelor sacre prin transfigurare dezvaluindu-se totodata formulele magice rituale (mantre) prin care el putea intra in contact cu acel aspect al Divinului, caci el intra intr-o puternica transa spirituala insotita de viziuni.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

notocactus-notocactus
hydrangea-hortensia
convallaria-lacramioara
echinocereus-echinocereus
armeria-limba-pestelui
cephalocereus-cephalocereus
solanum-solanum
citrus-aurantium-plante-citrice