elixir.ro
Home Login Contact

Religia dacilor credinta si obiceiurile religioase


Cele mai ample informatii despre religia dacilor in istorie le-a lasat Herodot: "Iata in ce fel se socot ei nemuritori. Credinta lor e ca ei nu mor, ci ca cel care piere se duce la Zalmoxis…". Credinta in imortalitatea sufletului la fel ca si in toate celelalte religii ale lumii genera ideea de transcedentalism, la daci "care nu se temeau de moarte" (Herodot). Ei transcendeau corpul fizic si lumea "caci rad cand moare cineva si plang cand se nasc". In Carmenides, Socrate vorbeste de un medic trac "unul dintre acei doctori ai regelui Zamolxes despre care se zice ca stapaneste mestesugul de a te face nemuritor".

Ce este important este ca dacii urmareau sa devina nemuritori si nu se credeau nemuritori iar imortalizarea venea in urma practicilor spirituale. Zamolxis ii invata "ca nici el nici oaspetii lui si nici urmasii acestora nu vor muri ci se vor muta numai intr-un loc unde traind de- pururi vor avea parte de toate bunatatile"

Este ceea ce promit marii profeti ai lumii, Zoroastru, Isus, Mahomed, Krisna etc. Aceasta postexistenta se obtinea prin intermediul unei initieri prin practici spirituale spre cum arata si informatia geografului Strabon privind vegetarianismul si cumpatarea celor numiti theosebei (evlaviosii zeului), ktistoi (intemeietorii) si abioi (literar: lipsiti de viata) - termen ce ar putea descrie o stare inactiva de meditatie prelungita in care doar constiinta este treaza, cum descrie si Herodot retragerea pentru 3 ani de zile sub pamant a lui Zamolxis (practica, extrem de raspandita in acea vreme in India, Tibet, Persia etc.)

Dacii credeau de asemenea in reincarnarea sufletelor foarte raspandita in acea vreme. Helanicos afirma ca teryzii si crobyzii, doua triburi trace, vecine cu getii credeau ca nu vor muri si ca se duc la Zamolxis. Totusi sederea pe langa zeu nu e definitiva pentru ca ei considera ca mortii vor reveni. Ei duc ofrande si se distreaza pentru ca "mortul sa se intoarca" (Suidas).

De asemenea razboinicii daci considerau o onoare sa mori in lupta, idee ce se gaseste in filozofia Samkia si Yoga - vezi Bhagavad-gita (II.32) ca si la nordici, unde eroii cazuti merg in Valhalla.

Preotii daci Dromihetes, Diupaneus, Deceneu erau alesi pentru ca ei puteau sa citeasca in viitor si sa prevada, cunoscand misterele lumii.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

ceratonia-siliqua-roscovul
yucca-de-gradina-iuca
muscari-muscari
philodendron-filodendron
iris-iris
calendula-galbenele
brassica-varza-decorativa
feriga-feriga