plante si flori
Home Login Contact

Myrtus - Mirt

Cultivare si ingrijire - 5 comentarii


mirt - myrtus

Planta de apartament cunoscuta din vechime (din sec al XVII-lea se folosea ca podoaba a miresei, florile albe si placut mirositoare fiind simbolul castitatii) provine din Europa de Sud, Asia, Africa de Nord. Aceasta planta, vesnic verde, arbust inalt de la 1 la 3 m, are frunzele solitare sau cate doua, foarte mirositoare, sunt mici si albe.

Infloresc primavara. Fructele carnoase, sunt bace globoloase de un albastru intunecat. Mai ales in timpul iernii, planta pretinde multa lumina si aer.

Specia cea mai cunoscuta Myrtus communis L., originara din regiunile Marii Mediteraniene. Are numeroase forme si varietati, printre care: f. plena (multiplex), cu flori involte si f. variegata.

Inmultirea se realizeaza prin butasi (lungi de 3-4 cm, nici prea fragezi, nici prea lemnificati), in vara (iulie). Butasii se planteaza in ladite, intr-un amestec de nisip cu turba, telina si pamant de frunza. Laditele se tin la caldura si umbra. Se uda des, dar nu abundent. Dupa inradacinare se vor planta la ghivece intr-un amestec de nisip cu pamant de frunza si se tin la o temperatura de 16-18oC.

Se practica si o a doua transplantare. Exemplarele matura necesita transplantarea numai o data la 3-4 ani. In timpul verii, plantele au nevoie de multa lumina, mult aer si li se vor administra, de cateva ori, ingrasaminte naturale (balegar). Pentru realizarea acestor pretentii, ghivecele cu Myrtus vor fi ingropate intr-un pamant usor si cald in aer liber, incepand cu mijlocul lunii mai. Aceste plante, tinute in liber, vor deveni mai rezistente si se vor dezvolta mai viguros.

Iarna, se vor uda moderat si se vor tine intr-un loc racoros, bina aerisit sau intr-o sera rece, unde temperatura nu trebuie sa scada sub 3oC. Plantele tinute la temperaturi prea ridicate sunt atacate de tryps.

Daunatorii cei mai periculosi sunt paduchii. Aparitia lor se poate evita prin aplicarea unor reguli culturale corecte: lumina, aer, ingrasaminte.

Poze cu: myrtus

myrtus 1 - mirtmyrtus 2 - mirtmyrtus 3 - mirtmyrtus 4 - mirt

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/rhododendron-obtusum-6118204.jpg
rhododendron obtusum
../plante-si-flori/photos/apartament/ferigi-6325845.jpg
feriga
../plante-si-flori/photos/apartament/sansevieria-7175032.jpg
sansevieria
../plante-si-flori/photos/apartament/ficus-3565272.jpg
ficus
../plante-si-flori/photos/apartament/cineraria-4436306.jpg
cineraria
../plante-si-flori/photos/apartament/coleus-lour-7873838.jpg
coleus lour
../plante-si-flori/photos/apartament/crossandra-8325766.jpg
crossandra
../plante-si-flori/photos/apartament/ixia-2662821.jpg
ixia
../plante-si-flori/photos/apartament/saxifraga-6870903.jpg
saxifraga
../plante-si-flori/photos/apartament/lantana-6452766.jpg
lantana
Mai multe

Comentarii: Adauga

filip

am doua plante de mirt tinere diferite ca specie,in apartament.doresc sa stiu cand incep sa infloreasca.cu respect !

Raspunde
florin a raspuns

sal mi-ar placea sa cumpar si eu mirt i-mi poti spune de unde pot face rost

cristina

Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce pot face in cazul in care arbustului meu,mirtul de apartament, i s-au uscat toate frunzele.Cred ca am gresit pentru ca l-am tinut aproape de calorifer si nu l-am udat pe cat de des trebuia! Eu i-am taiat crengile uscate . Ce pot sa-i fac in continuare sa-l ajut sa faca frunze din nou? Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Va multumesc,Cristina!

Raspunde
nagykatalin

unde se gaseste

Raspunde
manole anastasia

de mult doresc sa cumpar un copacel de mirt.Unde pot gasi,va rog.............. este grozav ca am gasit informatii despre el,va multumesc

Raspunde