plante si flori
Home Login Contact

Myrtus - Mirt

Cultivare si ingrijire - 7 comentarii

mirt - myrtus

Mirtul este un gen de aproximativ 15 specii de arbusti si arbori mici din familia Myrtaceae, originar din Europa de Sud, regiunea mediteraneana, Africa de Nord, sud-vestul Asiei si la est de India si China. Cunoscuta din vechime (din sec al XVII-lea se folosea ca podoaba a miresei, florile albe si placut mirositoare fiind simbolul castitatii). Cuvantul myrtle provine din greaca veche μύρτος (murtos), si a fost scris initial in limba engleza ca myrtle sau mirtle. Etimologia provine din greaca veche μυρ- ("a deveni amortit") si τεΰτλος (te-tolos) "capat ascutit", deoarece seamana cu un con de pin.

Cele mai cunoscute specii din acest gen sunt arbustul mediteranean comun, Myrtus communis, si arborele indian de fructe de padure, M. chebula. Myrtus communis este o specie de mirt originara din sudul Europei si din Africa de Nord. Printre denumirile comune se numara: mirt comun, mirt european, dafin dulce, sau pur si simplu dafinul.

Toate speciile de mirt sunt vesnic verzi, cu frunze simple solitare sau cate doua si flori albe sau roz foarte mirositoare purtate in raceme mici. Fructele carnoase, sunt bace globoloase de un albastru intunecat, dar pot fi purpurii la unele specii.

Mirtul este un nume comun pentru plantele din genurile Myrtus si Hesperomeles, care nu au legatura cu adevaratii merisori.

Ingrijire mirt (mirthus communis)

Mirthus infloresc primavara intr-un sol bine drenat, la adapost de vanturile reci. Necesita o vara lunga si calduroasa pentru a produce flori si fructe. Dar mai ales in timpul iernii, planta are nevoie de multa lumina si aer. Mirtul creste bine in containere, atata timp cat acestea au un drenaj bun. De asemenea, creste bine in plin soare sau la umbra partiala, desi prefera un sol nisipos cu drenaj bun. Planta nu tolereaza bine conditiile de seceta si trebuie udata cu regularitate in timpul perioadelor de seceta.

Iarna, se va uda moderat si se va tine intr-un loc racoros, bina aerisit sau intr-o sera rece, unde temperatura nu trebuie sa scada sub 3oC. Plantele tinute la temperaturi prea ridicate sunt atacate de tryps.

Daunatorii cei mai periculosi sunt paduchii. Aparitia lor se poate evita prin aplicarea unor reguli culturale corecte: lumina, aer, ingrasaminte. Tinute la temperaturi prea ridicate, Mirtus pot fi atacate de tryps. Alt daunator care ataca planta in cazuri mai rare este ciuperca de miere.

Inmultire mirt (mirthus communis)

Inmultirea mirt-ului se realizeaza prin butasi (lungi de 3-4 cm, nici prea fragezi, nici prea lemnificati), in vara (iulie). Butasii se planteaza in ladite, intr-un amestec de nisip cu turba, telina si pamant de frunza. Laditele se tin la caldura si umbra. Se uda des, dar nu abundent. Dupa inradacinare se vor planta la ghivece intr-un amestec de nisip cu pamant de frunza si se tin la o temperatura de 16-18oC.

Se practica si o a doua transplantare. Exemplarele matura necesita transplantarea numai o data la 3-4 ani. In timpul verii, plantele au nevoie de multa lumina, mult aer si li se vor administra, de cateva ori, ingrasaminte naturale (balegar). Pentru realizarea acestor pretentii, ghivecele cu Myrtus vor fi ingropate intr-un pamant usor si cald in aer liber, incepand cu mijlocul lunii mai. Aceste plante, tinute in liber, vor deveni mai rezistente si se vor dezvolta mai viguros.

 

Mirtul este folosit ca planta ornamentala in gradini si peisaje publice din Europa si America de Nord. Frunzele plantei pot fi folosite pentru ceai sau pentru gatit si chiar ca odorizant de aer.

Poze cu: myrtus

myrtus 1 - mirtmyrtus 2 - mirtmyrtus 3 - mirtmyrtus 4 - mirt

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/Erica-gracilis-3705607.jpg
erica gracilis
../plante-si-flori/photos/apartament/primula-6805434.jpg
primula
../plante-si-flori/photos/apartament/aglaonema-6272921.jpg
aglaonema
../plante-si-flori/photos/apartament/philodendron-1776529.jpg
philodendron
../plante-si-flori/photos/apartament/solanum-4658819.jpg
solanum
../plante-si-flori/photos/apartament/calceolaria-9005958.jpg
calceolaria
../plante-si-flori/photos/apartament/dieffenbachia-3180457.jpg
dieffenbachia
../plante-si-flori/photos/apartament/clivia-1298033.jpg
clivia
../plante-si-flori/photos/apartament/gardenia-1738730.jpg
gardenia
../plante-si-flori/photos/apartament/ardisia-6092778.jpg
ardisia
Mai multe

Comentarii: Adauga

filip

am doua plante de mirt tinere diferite ca specie,in apartament.doresc sa stiu cand incep sa infloreasca.cu respect !

Raspunde
florin a raspuns

sal mi-ar placea sa cumpar si eu mirt i-mi poti spune de unde pot face rost

Alina a raspuns

Mirtul infloreste primavara.

cristina

Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce pot face in cazul in care arbustului meu,mirtul de apartament, i s-au uscat toate frunzele.Cred ca am gresit pentru ca l-am tinut aproape de calorifer si nu l-am udat pe cat de des trebuia! Eu i-am taiat crengile uscate . Ce pot sa-i fac in continuare sa-l ajut sa faca frunze din nou? Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Va multumesc,Cristina!

Raspunde
Andrei a raspuns

Nu-i place caldura excesiva, iarna trebuie tinut intr-un loc racoros si trebuie udat moderat. Poti incerca sa ii schimbi pamantul (prefera un pamant nisipos) si sa ii adaugi si putin ingrasamant. Temperatura optima pentru mirt este de 16-18 grade.

nagykatalin

unde se gaseste

Raspunde
manole anastasia

de mult doresc sa cumpar un copacel de mirt.Unde pot gasi,va rog.............. este grozav ca am gasit informatii despre el,va multumesc

Raspunde