Clivia este originara din sudul Africii. Foarte apreciata pentru frumoasa sa inflorescenta, asemanatoare mult cu a crinului, de culoare oranj si frunzele (de un verde inchis), dispuse in evantai, late de 4-4 cm, liniare, lungi de 50-6- cm.
Infloreste annual la sfarsitul iernii sau primavara (martie-aprilie). Dupa inflorire se formeaza bace rosii. Plante erbacee, cu bulb aparent si radacini voluminoase, au ca specii mai cunoscute:
Clivia miniata Regel., cu flori numeroase, palniate, divizate in 6 lobi, dispuse in umbrele rosii portocalii spre varf, iar la baza galbene. Filamentele staminelor lungi, un pic curbate si staminele proeminente. Tulpina, care sustine inflorescenta, tasneste parca din mijlocul frunzelor inalte de 30-40 cm, solida, putin turtita.
Clivia nobilis Lindl., cu flori mai kici, cu lobi portocalii, la varf verzui. Pentru o inflorire sigura trebuie respectata perioada de repaus a plantei, in care se formeaza bobocii florali. Deci, incepand cu 15 octombrie, vom uda numai de 2 ori pe saptamana sau chiar numai o data, daca planta va sta intr-o incapere moderat incalzita si neinsorita. Vom suprima, de asemenea, si ingrasarile.
Inmultirea se face prin seminte. Semintele, deoarece pierd repede puterea germinative, se vor semana imediat dupa coacere, intr-un pamant de frunze bine putrezit si nisip, tinandu-le mereu umede. Germineaza dupa 30-45 zile. Inmultirea prin seminte prezinta dezavantajul ca planta incepe sa infloreasca abia dupa 3-5 ani de la insamantare.
Se inmulteste, de asemenea, si prin separarea drajonilor care apar la piciorul plantei. Se planteaza cu varful radacinilor chiar sub linia solului, sol ce trebuie sa fie bine drenat si nu prea greu. In perioada de crestere se fertilizeaza de 2-3 ori cu ingrasamant obisnuit. Plantele rezultate din aceasta inmultire vor inflori dupa 2 ani. Cliviile au nevoie de multa lumina, fata a fi, insa, expuse la razele directe ale soarelui si de o buna circulatie a aerului. Deoarece exista pericolul ca radacinile sa putrezeasca, e bine ca aproape annual (dupa ce au trecut florile si s-au copt semintele), sa transplantam planta, indepartand pamantul dintre radacini si taind scurt partile de radacini putrezite, intr-un pamant substantial, format din pamant de padure si de rasadnita (bine putrezit).
Se planteaza in alei umbrite, in compania cinerariilor, ferigilor si azaleelor.
nu are conditii a mea infloreste de doua ori pe an
intrebare,am clivia de un an, o tin pe hol langa fereastra,in primavara am observat ca in centru intre fruze s-a format un boboc care aajuns aprox la 3cm marime,apoi sa uscat.Imi puteti spune va rog ce pot sa fac pt a evita aceasta problema?multumesc
RaspundeAm primit aceasta floare de ziua mea.O am de vre-o 3 ani. acum are un pui la baza tulpinii care este cit planta mama (40 cm)Acum sint amindoua tulpinile inflorite. Daca desprind cealalta tulpina si o pun in pamint,credeti ca se va prinde? Nu are radacina separata. Daca poate cineva sa-mi dea un raspuns la articolul de mai sus la comentarii. Va multumesc mult. Elvira.
Raspunde