plante si flori
Home Login Contact

Vaccinium myrtillus - Afinul

Cultivare si ingrijire

afinul - vaccinium myrtillus

Vaccinium Myrtillus: Micile Afine cu mari beneficii

Vaccinium Myrtillus, cunoscut in mod obisnuit sub numele de afin, este un mic fruct care este originar din Europa, dar acum creste din abundenta si in America de Nord. In ciuda dimensiunilor sale mici, acest mic fruct se mandreste cu cateva beneficii impresionante pentru sanatate, care il fac un must-have in dieta ta.

Afinul - cateva beneficii impresionante

Principiile active din frunze de afin au rol astringent, bacteriostatic, hipoglicemiant, diuretic, antiinflamator, antidiareeic, antihelmintic, antiseptic intestinal, antiseptic urinar, adjuvant in tratamentul de baza al diabetului, uşor coronaro-dilatatoare, asigura reglarea cardiovasculara, protejeaza peretii vaselor sangvine, protejeaza organismul impotriva radiatiilor, activeaza regenerarea purpurii retiniene şi sensibilizeaza fotoreceptorii.

Pentru uz intern se mai recomanda in tratarea diareei, diabetului, infectiilor urinare, uremiei, gutei, reumatismului, enterocolitei de fermentatie, enterocolitei de putrefactie, oxiuraza, arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroza celebrara şi tulburari de circulatie encefalica, hipertensiune arteriala, sechele dupa infarct, coronarite, tulburari vasculare de senescenta, maladii vasculare ale diabeticilor.
Pentru uz extern in faringite, stomatite, afte, muguet (micoza), eczeme, rani sangerande.
Taninurile continute de afin au proprietatii antidiareice şi antiseptice; ele aglutizeaza flora microbiana oprind fermentatia sau putrefactia; coaguleaza plagile sangvinolente şi diminueaza secretia.
Pigmentii au importante roluri antiinflamatoare şi protectoare impotriva radiatiilor. Mirtilina din fructe penetreaza celula bacteriei şi ii afecteaza vitalitatea.
Administrata pe cale bucala actioneaza hipoglicemici si nu duce la supradozare Poate inlocui insulina sau se poate asocia cu aceasta in cazuri mai grave.

Parti utilizate: fructele, frunzele, radacina

Actiuni farmacologice: absorbant, antiaterogen, antibiotic, antidiabetic, antihemoragic, antidizenteric, antiemetic, antihelmintic, antihemoragic, antihemoroidal, antiinflamator, antiputrid, antisecretor, antiseptic, astringent, bactericid, bacteriostatic, cicatrizant, coagulant, dezinfectant, diuretic, dizolva calculii de acid uric si urati, energizant, hipocolesteromiant, hipoglicemiant, racoritor, regleaza tulburari de vedere, tonic, trofic.

In concluzie, afinul este o putere nutritionala care ofera o lunga serie de beneficii pentru sanatate. Cu aroma sa dulce-tarta si versatilitatea, poate fi incorporat cu usurinta in dieta ta sub forma de dulceturi, placinte, smoothie-uri sau consumat proaspat. Asa ca data viitoare cand veti vedea aceste afine mici la piata fermierilor, nu ezitati sa luati o tava si sa va bucurati de beneficiile lor care stimuleaza sanatatea!

Poze cu: vaccinium myrtillus

vaccinium myrtillus 1 - afinulvaccinium myrtillus 2 - afinulvaccinium myrtillus 3 - afinulvaccinium myrtillus 4 - afinul

Plante din aceeasi categorie: medicinale

../plante-si-flori/photos/medicinale/m101.jpg
thymus serpillum
../plante-si-flori/photos/medicinale/m44.jpg
fraxinus excelsior
../plante-si-flori/photos/medicinale/cichorium-intybus-4286106.jpg
cichorium intybus
../plante-si-flori/photos/medicinale/m79.jpg
petasites officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/m97.jpg
salvia officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/m82.jpg
potentilla reptans
../plante-si-flori/photos/medicinale/m74.jpg
juniperus communis
../plante-si-flori/photos/medicinale/echinacea-purpurea-3469105.jpg
echinacea purpurea
../plante-si-flori/photos/medicinale/arctium-lappa-2330611.jpg
arctium lappa
../plante-si-flori/photos/medicinale/alchemilla-vulgaris-8100671.jpg
alchemilla vulgaris
Mai multe

Comentarii: Adauga