plante si flori
Home Login Contact

Calendula officinalis - Galbenele

Cultivare si ingrijire

galbenele - calendula officinalis

Calendula Officinalis: Miraculoasa planta a naturii

Calendula Officinalis, cunoscuta si sub numele de galbenele de ghiveci, este o planta puternica care a fost folosita in scopuri medicinale si cosmetice de secole. Aceasta frumoasa planta cu flori apartine familiei Asteraceae si este originara din tarile mediteraneene. Florile sale vibrante galbene si portocalii au incantat oamenii de generatii intregi cu frumusetea lor, dar adevarata lor frumusete consta in numeroasele beneficii pentru sanatate.
Sa aruncam o privire mai atenta la aceasta planta minune.

Alte denumiri populare: calinica, filimica, filimina, hilimica, rosioara, rujulita, rusnica

Calendula este o planta erbacee, anuala, cu tulpina ramificata, tufoasa, inalta de 20-70 cm. Frunzele inferioare aproape spatulate, cele superioare oblongi, lanceolate, atenuate in petiol, lungi de 5-12 cm, mai mult sau mai puţin paroase, pe ambele fete, pe margini uşor dintate sau aproape intregi. Florile sunt galben-portocalii sau galben-roşiatice si sunt dispuse in capitule terminale mari, alcatuite din flori lingulate tridintate, pe margini de culoare galben-portocalie şi flori centrale tubuloase. Calendula infloreşte din mai pana in septembrie. Radacina este pivotanta ceea ce o face rezistenta la conditiile de seceta. Planta se intilneste in gradini parasite sau cultivate.
Se utilizeaza fie numai florile marginale (Flores Calendulac sine receptaculis), fie intregul capitul (Flores Calendulae cum receptaculis). Ambele parti au miros slab aromat si un gust amarui-sarat. Se culeg şi tulpinile şi frunzele. Recoltarea trebuie sa se faca pe vreme insorita, cand puterile curative sunt potentate la maximum. Exista mai multe varietaţi cu capitulele complet acoperite cu petale, cu stamine de culoare inchisa sau deschisa. Valoarea medicinala este aceeasi. Pot fi culese proaspete din gradina şi utilizate. Se culeg din luna iunie pana toamna tarziu.

Galbenele - proprietati de vindecare

Galbenele (calendula officinalis) este un agent natural antiinflamator, antibacterian si antifungic, facandu-l un remediu excelent pentru multe afectiuni ale pielii. A fost folosit in mod traditional pentru a trata arsurile solare, taieturile, ranile, eruptiile cutanate si muscaturile de insecte.

Componentele terapeutice ale plantei includ carotenoide, flavonoide, uleiuri esentiale care ajuta la calmarea si vindecarea pielii, saponozide, calendulina, principii amare, mucilagii, gume, rezine. Taninurile si saponinele sale ajuta, de asemenea, la imbunatatirea elasticitatii si hidratarii pielii, reducand in acelasi timp aspectul liniilor fine si ridurilor.

Actiune farmacologica: Sudorific (creşte secretia sudorala), colagog, coleretic, cicatrizant, sedativ, antiinflamator, gastrointestinal, emolient, bactericid şi antitrichomoniazic.

Galbenele (calendula) este, de asemenea, considerata un ajutor digestiv eficient. Extractele sale ajuta la relaxarea muschilor netezi si stimuleaza secretia de sucuri digestive, imbunatatind astfel digestia si tratand constipatia, ulcerul gastric si alte tulburari gastro-intestinale.

In plus, galbenelele este un remediu natural excelent pentru crampele menstruale, iar pacientii cu cancer de san care urmeaza terapie cu radiatii au gasit ameliorarea iritatiei pielii folosind unguent de galbenele.

Galbenele - Utilizari cosmetice

Calendula este un ingredient popular in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii datorita numeroaselor beneficii pentru piele. Proprietatile sale antiinflamatorii si antimicrobiene il fac ideal pentru tratarea acneei, eczemelor si a altor afectiuni ale pielii.

Uleiul de galbenele este deosebit de util pentru pielea uscata si sensibila, iar concentratia sa bogata de antioxidanti ajuta la protejarea pielii de radicalii liberi, care cauzeaza imbatranirea prematura. Este, de asemenea, folosit ca tratament pentru par, ajutand la intarirea si repararea parului in timp ce adauga stralucire.

Proprietatile ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele este o infuzie de plante facuta din florile uscate ale plantei. Este consumat pe scara larga pentru proprietatile sale calmante si vindecatoare si este util in special pentru tratarea problemelor digestive precum indigestie, gaze, balonare si ulcer gastric. Ceaiul de galbenele este, de asemenea, grozav pentru ameliorarea crampelor menstruale si pentru reducerea inflamatiei in intregul corp. Ceaiul de galbenele, ca depurativ al sangelui este de mare ajutor in hepatita acuta (virotica), baut in cantitati de 2-3 cani pe zi.

In concluzie, Calendula Officinalis este o planta versatila cu multe proprietati vindecatoare care au fost folosite de secole. Fie ca sunteti in cautarea unui remediu natural care sa va ajute la vindecarea pielii sau a unui ceai linistitor pentru a va usura stomacul, Calendula este o optiune excelenta. Asadar, de ce sa nu incorporezi aceasta planta magica in rutina ta zilnica si sa experimentezi numeroasele ei beneficii pentru tine?

 

Poze cu: calendula officinalis

calendula officinalis 1 - galbenelecalendula officinalis 2 - galbenelecalendula officinalis 3 - galbenelecalendula officinalis 4 - galbenelecalendula officinalis 5 - galbenelecalendula officinalis 6 - galbenele

Plante din aceeasi categorie: medicinale

../plante-si-flori/photos/medicinale/m92.jpg
pulmonaria officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/m54.jpg
gentiana lutea
../plante-si-flori/photos/medicinale/m59.jpg
geum urbanum
../plante-si-flori/photos/medicinale/alchemilla-vulgaris-8100671.jpg
alchemilla vulgaris
../plante-si-flori/photos/medicinale/m64.jpg
humulus lupulus
../plante-si-flori/photos/medicinale/m82.jpg
potentilla reptans
../plante-si-flori/photos/medicinale/m74.jpg
juniperus communis
../plante-si-flori/photos/medicinale/m97.jpg
salvia officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/calendula-officinalis-4776607.jpg
calendula officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/m79.jpg
petasites officinalis
Mai multe

Comentarii: Adauga