plante si flori
Home Login Contact

Alchemilla vulgaris - Cretisoara

Cultivare si ingrijire

cretisoara - alchemilla vulgaris

Bine ati venit in lumea intriganta a Alchemilla vulgaris, cunoscuta si sub numele de Cretisoara sau Mantaua doamnei - remediul pe baza de plante care a cucerit inimile multor iubitori de gradina de secole.
Cretisoara este o planta erbacee, vivace cu tulpina rotunda, moale si usor paroasa. Creste prin pasuni, incepand din regiunea dealurilor, pana in zona alpina (pasuni, livezi si cranguri). In pamant are un rizom din care iau nastere frunze bazilare, lung petiolate, cu limbul palmat-lobat si marginea dintata, deseori dimineata avind picaturi de roua pe margine.
Frunzele sunt alterne (una deoparte a tulpinii si alta de partea cealalta, dar mai sus), mari, alburii pe partea de dedesubt, tulpina aeriana inalta de 10-30 cm subtire, cilindrica, cu nuante de albastrui, care poarta frunze mult mai mici, reniforme palmat-lobate si se termina cu numeroase flori mici galben-verzui, asezate in manunchiuri pe varful ramurilor, lipsite de corola, cu doua serii de sepale fiecare din cate patru piese.
Se culeg partile aeriene ale plantei in perioada infloririi, lunile mai-septembrie (Herba alchemillac). Plantele recoltate se usuca la umbra si se pastreaza in saci de panza, ferite de umezeala.

Cretisoara - proprietati si remedii

Daca sunteti in cautarea unei plante medicinale care va poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate, atunci Cretisoara (Alchemilla vulgaris) ar trebui sa fie in fruntea listei dvs. Aceasta planta unica a fost folosita pentru proprietatile sale medicinale de sute de ani si este inca apreciata de medicii naturisti din intreaga lume. Stramosii nostri utilizau planta ca un remediu pentru rani. Zdrobite si aplicate extern vindeca rani, intepaturi si taieturi.

Principii active: Tanin.
Actiune farmacologica: Astringent, antidiareic, tonic si hemostatic

Frunzele uscate de Alchemilla vulgaris sunt cunoscute pentru proprietatile lor astringente, care pot trata o gama larga de afectiuni, cum ar fi diareea, crampele menstruale si sângerarile abundente. De asemenea, are efecte antiinflamatorii care pot ajuta la afectiuni precum reumatismul si artrita.

La altitudini de peste 1000 m creste (Alchemilla alpinae) sau cretisoara-de-padure. Are frunze argintii pe dos. In cazuri de obezitate se vor bea doua pana la trei cani pe zi. Este indicata si in insomnii si diabet.
Copiii slabi se fortifica daca in apa lor de baie se adauga cretisoara, mai ales Alchemilla alpinae. Pentru o baie se utilizeaza aproximatic 200 g planta.
Cretisoara impreuna cu traista-ciobanului se utilizeaza pentru atrofia muscular, miastenie, scleroza multipla, miocardite (se bea ceaiul, iar extern se utilizeaza cataplasma).

Pe lânga utilizarile sale medicinale, Cretisoara este, de asemenea, folosita in mod obisnuit in produsele de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale antioxidante puternice. Aceste proprietati ajuta la combaterea radicalilor liberi care contribuie la imbatrânirea si deteriorarea pielii; acest lucru o face o planta excelenta de incorporat in rutina zilnica de ingrijire a pielii.

Daca esti un pasionat de gradina, vei fi incântat sa stii ca Alchemilla vulgaris este relativ usor de cultivat. Necesita putina intretinere si poate prospera intr-o varietate de soluri si climate ceea ce este un plus perfect pentru orice gradina. Cretisoara este, de asemenea, o planta frumoasa care poate adauga o nota de clasa si eleganta oricarui spatiu exterior.

In concluzie, Alchemilla vulgaris, sau Cretisoara, nu este doar o planta frumoasa si usor de cultivat, dar este, de asemenea, plina de numeroase beneficii pentru sanatate si utilizari atât in scopuri medicinale, cât si cosmetice. 

 

Poze cu: alchemilla vulgaris

alchemilla vulgaris 1 - cretisoaraalchemilla vulgaris 2 - cretisoaraalchemilla vulgaris 3 - cretisoaraalchemilla vulgaris 4 - cretisoaraalchemilla vulgaris 5 - cretisoaraalchemilla vulgaris 6 - cretisoara

Plante din aceeasi categorie: medicinale

../plante-si-flori/photos/medicinale/m69.jpg
hysopus officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/alchemilla-vulgaris-8100671.jpg
alchemilla vulgaris
../plante-si-flori/photos/medicinale/m87.jpg
primula officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/m82.jpg
potentilla reptans
../plante-si-flori/photos/medicinale/m101.jpg
thymus serpillum
../plante-si-flori/photos/medicinale/m79.jpg
petasites officinalis
../plante-si-flori/photos/medicinale/cochlearia-armoracia-3275861.jpg
cochlearia armoracia
../plante-si-flori/photos/medicinale/echinacea-purpurea-3469105.jpg
echinacea purpurea
../plante-si-flori/photos/medicinale/m59.jpg
geum urbanum
../plante-si-flori/photos/medicinale/calendula-officinalis-4776607.jpg
calendula officinalis
Mai multe

Comentarii: Adauga