plante si flori
Home Login Contact

Temperatura optima

Factorii de mediu


Temperatura are o mare importanta in viata plantelor. Plantele floricole au nevoie de o anumita temperatura, in functie de specie sau soi, loc de origine, varsta etc., pentru crestere si dezvoltare si pentru perioada de repaus. Astfel, pentru germinatie este nevoie de o anumita temperatura, iar daca aceasta se va pastra si dupa ce plantele au rasarit, acestea se vor alungi sau pot cadea.


Absorbtia de catre sistemul radicular a substantelor nutritive, precum si circuitul lor in planta au loc la o anumita temperatura, ca si transpiratia, respiratia, inflorirea si alte procese din viata plantei.
Pentru buna dezvoltare a plantei nu este suficienta numai asigurarea temperaturii aerului, ci si a solului, a substratului de unde plantele isi pot absorbi hrana.


In functie de pretentiile pe care le au fata de temperatura, plantele floricole se impart in:
- plante provenite din climat cald (zone tropicale, subtropicale), plante iubitoare de caldura;
- plante provenite din climat temperat si rece.
Provenienta plantelor trebuie sa fie bine cunoscuta, deoarece chiar din faza de germinatie nevoia de caldura este diferita de la planta la planta. Astfel, plantele din prima categorie germineaza la temperatura de 25°C, iar la cele din a doua categorie, de 13°C.


La germinare, inradacinarea butasilor, formarea bobocilor, in timpul polenizarii, la maturarea semintelor, plantele au nevoie de temperaturi mai ridicate, pe cand la faza de rasad, dupa inflorire sau pentru pastrarea semintelor cu mentinerea embrionilor in stare de repaus, este nevoie de temperaturi mult mai joase.
Trebuie avut in vedere diferentierile de temperatura atat in faze de vegetatie cat si pe anumite perioade din zi sau pe timp de noapte, deoarece datorita luminii, functiile plantelor sunt mai active si deci nevoia de caldura este mai mare, pe cand noaptea, in zilele cu nori sau pe timpul iernii (cand luminozitatea este mai slaba), fotosinteza inceteaza, iar celelalte functii reducandu-se, nevoia de caldura scade si ea. Variatiile de temperature nu trebuie sa fie niciodata mai mari de 5°C.


Atat temperaturile din timpul zilei cat ci cele din timpul noptii, la anumite plante floricole, influenteaza fotoperiodismul lor. Inainte de scoaterea rasadurilor in aer liber, in vederea plantarii, este nevoie de o perioada de calire, unde plantele stau la o temperatura mai scazuta, asemanatoare cu mediul in care vor fi plantate, pentru a le marii rezistenta. De asemenea, pentru prelungirea perioade de inflorire in sere este nevoie sa se pastreze o temperatura mai scazuta. Temperaturile prea ridicate in perioada de inflorire au o influenta negative asupra coloritului florilor (florile cu nuante inchise devin spalacite).


Un dezechilibru are loc atunci cand rasadurile cresc la o temperatura prea ridicata, in conditii de lumina scazuta si umiditate mare. Ele se alungesc, cad si chiar se imbolnavesc.
Plantele au un sistem propriu de reglare a temperaturii. Datorita procesului de transpiratie intense, are loc o racire usoara, cu conditia ca solul sa aiba apa suficienta. Plantele cu frunze lucioase se incalzesc mai putin decat cele cu frunze paroase, deoarece absorb mai putine radiatii termice.
Sunt o serie de plante care rezista la temperaturi ridicate: cacteele, plantele suculente, o parte din grupa euforbiaceelor etc.
Plante rezistente la temperaturile scazute din timpul iernii: Bellis, Calendula, Convallaria, Delphinium, Papaver, Tulipa, Viola, Hyacinthus, Iris, Lilium etc..


Se pot folosi diferite materiale pentru a proteja plantele impotriva gerului. De exemplu un strat de frunze sau paie, pe timp de iarna, iar pentru gerurile timpurii de toamna sau cele tarzii de primavara se pot folosii folii de polietilena, rogojini, rame de rasadnite etc.

Articole din aceeasi categorie

Importanta luminii
Importanta luminii
Necesarul de apa
Necesarul de apa
Calitatea solului
Calitatea solului
Respiratia plantelor
Respiratia plantelor