plante si flori
Home Login Contact

Respiratia plantelor

Factorii de mediu


Influenta atmosferei

Aerul cu componentele sale este indispensabil vietii vegetalelor. El este sursa de oxigen si de bioxid de carbon necesar respiratiei si asimilatiei clorofiliene. Prezenta lui in sol intensifica activitatea microorganismelor care, prin descompunerea materiei organice, produce CO2 sau altele capteaza azotul, procesefolositoare plantelor.
Oxigenul este indispensabil atat in atmosfera cat si in sol. Daca se planteza intr-un sol compact si nedrenat, cultura este periclitata, in timp ce intr-un sol aerisit, sistemul radicular se dezvolta bine datorita prezentei aerului din sol. Nici germinatia semintelor nu poate avea loc in lipsa oxigenului.
Bioxidul de carbon rezultat din descompunerile organice si din respiratie se gaseste in atmosfera intr-o cantitate de 0,03%. Acesta are un efect pozitiv asipra intensificarii proceselor de fotosinteza, cu conditia, insa, sa nu depaseasca procentul de 1%.


Principalii plamani ai plantelor sunt frunzele, prin care se efectueaza schimburile gazoase. Produse toxice pentru plante sunt: anhidrida sulfuroasa, clor, fluor, praf sau carbune, fum, nor depraf de ciment etc., deoarece se depun pe frunze diminuandu-le suprafata de asimilare si impidicand trecerea radiatiilor solare, depunandu-se pe ferestre.


Respiratia este mai eccentuata noaptea decat ziua, motiv pentru care plantele cu foiaj bogat nu trebuie tinute in camerele dedormit.intensitatea respiratiei la diferita plante si organe ale plantelor nu este aceeasi. La plantele tinere este mai mare si este in stransa legatura cu temperatura aerului. La o temperatura de peste 50oC respiratia inceteaza. Cerintele plantelor in functie de volumul de aer este in funcie de vigoarea si varsta plantei. Plantele mari cer un volum de aer mai mare decat butasii pusi la inradacinat sau rasadurile. Asigurarea oxigenului se face prin aerisiri repetate in functie de temperatura de afara, in asa fel incat sa nu se formeze curenti de aer reci, evitandu-se schimbarile bruste de temperatura, care poate dauna.

Pentru o buna aerisire a solului, se va distruge in permanenta crusta de la suprafata acestuia, iar solurile compactate li se vor adauga nisip, mranita sau turba. In acest fel se imbunatateste regimul de aeratie al solului. Pentru culturile la ghivece, solul se va tine mereu afanat, ghivecele se vor mentine in stare de curetenie, indepartandu-se muschii, lichenii etc.

Articole din aceeasi categorie

Importanta luminii
Importanta luminii
Temperatura optima
Temperatura optima
Necesarul de apa
Necesarul de apa
Calitatea solului
Calitatea solului