plante si flori
Home Login Contact

Importanta luminii

Factorii de mediu


Plantele au nevoie de lumina la rasarire, cand incep sa se hraneasca singure. Numai in prezenta luminii planta creste, se dezvolta, aceasta fiind izvorul de energie pentru procesul de fotosinteza. Obtinerea unor plante viguroase, sanatoase, care cresc si se dezvolta intr-un mod rapid, cu o inflorire bogata si sustinuta, se datoreste influentei unei lumini intense si a unei temperaturi optime, care maresc capacitatea de asimilare, intensificand procesul de absorbtie, nevoia de apa si substante hranitoare si activizarea schimburilor de gaze.


Lumina este importanta atat sub aspectul intensitatii cat si a duratei. Cerintele plantelor fata de intensitatea luminii este diferita in functie de originea geografica, de conditiile de lumina in care s-au format, de varsta si starea vegetatiei, de unele lucrari (repicat, transplantat etc.). Pana la inradacinare lumina trebuie sa fie difuza. Cerintele plantelor floricole sunt mai mari in faza de rasad, de formare a bobocilor si la inflorire.
In cursul unei zile productive (zi lumina) pentru procesul de fotosinteza unele plante au nevoie de aproximativ 2000 lucsi, iar altele de mai mult, iar pentru a produce inflorirea unor specii mai putin pretentioase fata de factorul lumina este nevoie de 10000 - 50000 lucsi.


In functie de coeficientul de utilizare a radiatiilor luminoase, speciile floricole se pot impartii in plante de lumina, de semiumbra si de umbra.
Plante iubitoare de lumina: Eschscholtzia, Fuchsia, Gladiolus, Gloxinia, Helianthus, Pelargonium, Petunia, Salvia, Verbena etc.
De mai putina lumina au nevoie: anemonele, Convallaria, Galanthus, Myosotis, Scilla etc.
Dupa modul de reactie a plantelor fata de durata de iluminare, acestea se impart in plante de zi lunga, de zi scurta, indiferente si intermediare.
Plante floricole de zi lunga: Aster, Aechmea fascinate, Begania tuberhybrida, Calceolaria hybrida, Calendula officinalis, Callistephus chinensis, Gladiolus, Lathyrus odoratus, Lilium longiflorum, Matthiola annua, Papaver, Petunia, Scabiosa caucazica, Sinningia hybrida, Stephanotis floribunda.
Plante floricole de zi scurta: Begonia Gloire de Lorraine, Bougainvillea, Bouvardia longiflora, Cactee, Chrysanthemum indicum, Cosmos, Crassula coccinea, Euphorbia fulgens, Euphorbia pulcherrima, Fressia, Gardenia grandiflora, Kalanchoe blossfeldiana, tagetes erecta, Zinnia mexicana.
O serie de plante sunt indiferente fata de factorul lumina: Cyclamen, Dianthus, Impatiens, narcissus, Pelargomium, Rosa etc.


Majoritatea plantelor din zona temperate sau tropicala sunt de zi lunga sau indiferente. Plantele floricole de zi scurta pentru inductia florala au nevoie de nopti lungi si zile scurte, pe cand cele de zile lungi pot sa infloreasca chiar daca sunt tinute in perioada respective la intuneric. La plantele de zi scurta aparatul vegetative se formeaza in zilele lungi, iar toamna sau iarna infloresc. Este bine ca rasadurile asector plante sa se produca in perioada de zile lungi. Perioada vegetative a plantelor de zi lunga poate fi parcursa si in zile scurte, insa, pentru inflorire este necesar sa pargurga o perioada de zile lungi si nopti scurte. Pentru ca plantele de zile lungi sa se dezvolte in bune conditii au nevoie ca durata zilei sa fie de 14 - 16 ore. Aceste plante daca se cultiva in conditii de zile scurte, nu infloresc.
Plantele de zi scurta infloresc daca durata zilei este mai mica de 12 ore. Pentru formarea inductiei florale, plantele de zi scurta au nevoie de zile scurte.
Ca inductia sa aiba loc, uneori este suficienta o singura zi lumina, alteori mai multe, pentru plantele care infloresc in zilele lungi, iar pentru plantele cu inflorire in zile scurte este suficienta o cantitate redusa la iluminarea artificiala.


Aplicarea iluminatului artificial este de mare importanta la fortarea urmatoarelor plante: Convallaria, Forsythia, Gladiolus, Hyacinthus, Iris, Lilium, Prunus triloba, Rhododendron indicum, Tulipa etc. La iluminatul artificial se pot folosi becuri sau tuburi asezate deasupra plantelor.
Plantele cu inflorire normala toamna sau iarna (zile scurte) si la care se aplica scurtarea zilelor lumina in cursul verii sunt: Begonia Glorie de Lorraine, Chrysanthemum, Kalanchoe, Poinsettia etc. Materialul folosit la umbrire pentru scurtarea zilelor lumina poate fi dintr-o panza neagra, de preferat din fibre sintetice ca sa reziste, folii de polietilena neagra etc.

Articole din aceeasi categorie

Temperatura optima
Temperatura optima
Necesarul de apa
Necesarul de apa
Calitatea solului
Calitatea solului
Respiratia plantelor
Respiratia plantelor