In general, recoltarea semintelor se face cand au ajuns la maturitate deplina si fructele sunt bine coapte, de exemplu: Alyssum, Antirrhinum, Bellis, Delphinium, Dianthus, Godetia, Nicotina etc.
La unele specii ca Impatiens balsamina si Viola tricolor, se recolteaza fructele cand sunt in parga, maturizarea semintelor urmand sa se continue in fruct ; contrar, fructul la maturitate se deschide si semintele se risipesc. La altele coacerea semintelor se face in mod esalonat de unde si recoltatul se face in mod treptat, de exemplu Salvia, Petunia, Portulaca, Verbena etc.
Recoltarea se face si prin taierea sau smulgerea plantelor (Matthiola), care apoi se leaga in snopi si dupa ce se usuca se treiera. Timpul uscat este optim pentru recoltarea semintelor. Pentru ca dupa recoltare (Papaver, Viola etc.) semintele soiurilor sa nu se amestece, este bine ca in momentul recoltarii fructele sa se infasoare in tifon. La speciile ale caror seminte se scutura usor (Alyssum, Celosia, Portulaca etc) se infasoara in jurul inflorescentelor niste cornete de hartie sau se astern sub plante prelate pentru a nu se pierde samanta. Semintele se scot din fruct prin frecare sau scuturare. Dupa aceasta operatie se cern, se sorteaza si apoi se lasa la zvantat. Continutul in apa al semintelor inainte de depozitare este de cca. 12%. Semintele se aseaza in pungi de hartie usor gaurite ( nu se folosesc pungi impermeabile). Apoi se leaga si se eticheteaza.