Inmultirea pe cale vegetativa este practicata la speciile care au insusirea ca unele parti sau fragmente din plante, cum sunt radacinile, bulbii, tuberobulbii, rizomii, drajonii, tulpina, lastarii, frunzele, mugurii sa formeze radacini care sunt puse in conditii prielnice de mediu, reproducand intocmai caracterele ereditare ale plantelor mama.
Pentru unele specii cu origini mai indepartate, cu grad limitat de adaptabilitate si care sunt fortate sa traiasca in alt mediu decat cel din care au provenit, inmultirea vegetativa este singura cale de inmultire, caci nu reusesc sa produca fructe sau seminte care sa ajunga la maturitate pentru a fi semanate si a produce noi plante. Prin acest sistem de inmultire se obtine un numar mai redus de descendenti fata de inmultirea prin seminte iar transmiterea bolilor la descendenti este mult mai accentuata decat la inmultirea sexuata. Deoarece partile folosite la inmultire (mugurii, varfurile de tulpini etc.), sunt stadial mai batrane, ajung mai repede la maturitate, obtinandu-se astfel exemplare care infloresc intr-un timp mai scurt decat cele obtinute prin seminte. Nu se exclude posibilitatea aparitiei de forme noi la unii indivizi (calitati superioare ale florilor, frunzelor, tulpinilor etc.) care se fixeaza mai departe tot prin inmultiri vegetative. Pot aparea si fenomene nedorite, in sensul ca descendentii sa se degenereze din cauza mediului neprielnic, a unei inmultiri vegetative repetate sau datorita folosirii la inmultire a unor parti de plante mai putin apte pentru reproducere.
Plantele mama trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba o inflorire bogata, cu flori viu colorate, mari, frumos formate sau o dezvoltare a plantei care sa reprezinte cat mai bine soiul respectiv.
- sa fie sanatoase si bine dezvoltate
- sa fie din soiurile cele mai apreciate si cautate.
Alegerea materialului destinat plantelor mama se va face inainte de a se incepe valorificarea, cand volumul de plante permite alegerea celor mai reprezentative exemplare. Odata alese plantele mama, se trec in spatii unde li se pun la dispozitie cele mai bune conditii de agrotehnica. Pentru obtinerea materialului saditor pe cale vegetativa se folosesc mai multe metode care sunt in functie fie de organul care ia parte la inmultire fie de modul cum se face aceasta inmultire.